Energi · Mat med Jenny

Kokböcker som förbättrar världen

Höstens och vinterns veganska bokskörd borde falla de flesta i smaken.

I förra veckans Syre berättade kakboksförfattaren Karolina Tegelaar om hur hennes bok Vegansk bakning fick utmärkelsen Årets söta bakverk av Måltidsakademien 2020. Förra veckan kammade hon hem ytterligare en guldmedalj för nya boken Julens veganska bakning (Praefekt Omnimedia) i kategorin Årets vegetariska måltidslitteratur.

Det var på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm som galan ägde rum och juryns motivering löd som följer: ”Ett makalöst praktverk med ett enormt kunskapsinnehåll och ett suveränt illustrationsmaterial. Betänk att hela boken specifikt behandlar julens veganska bakning. Ett nytt sätt att baka kakor och förbättra världen. Ingen bakbok i mängden.”

Lite annat fokus har nya kokboken Ät färg spring berg – frukost och fika (Grenadine förlag) av systrarna Lina och Sanna El Kott Helander. Boken är en uppföljare av Ät färg spring berg – vego, naturligt, näringsrikt som kom i våras. De båda systrarna är matkreatörer och elitlöpare inom skyrunning. De vill med böckerna inspirera till goda, näringsrika rätter och samtidigt visa att det går att prestera på elitnivå med växtbaserad kost.

Julkålroten får nytt liv

För den som ser fram emot julbordet kan höstens nyhet Magic vegan julbordsju klassiska turer (Isaberg förlag) av författaren Barbara Kjellström och kocken Camilla Danilda passa. I boken bjuds det på moderna klassiker som skärgårdsaubergine och senapsbakad kålrot, men också hyvelbara, kryddiga ostar och godsaker som saffranskaka. Författarna släpper också i dagarna en uppföljare med namnet Magic vegan vardag med enkla recept för hemmakocken. Boken är indelad i veckodagar, där varje dag har sju olika recept med både klassisk husmanskost och inspiration från olika delar av världen.

Flitiga Syreläsare minns kanske porträttet av Amanpreet Singh Sangha, som i våras bjöd på sina indiska favoritrecept. Planerna var att skriva en kokbok tillsammans med sambon och matprofilen Mattias Kristiansson. Nu finns den ute i bokhandlarna under namnet Green India (Vegovärlden AB). Green India innehåller 200 recept på välkända, indiska rätter men även klassiker som vi kanske inte alltid hittar på restaurangerna i Sverige. I boken gör författarna en djupdykning i curry, kofta, street food, tillbehör, drycker och desserter.

Historisk guidning med farmor

En trevlig liten bok från höstens bokskörd är Sanna Brådings Söderkisarna lär sig leva veganskt – för djurens skull (Boksmart), med illustrationer av Karin Boström. Boken är anpassad för åldern 6-9 år och innehåller inte bara recept, utan läsarna får följa med Billie, Otis och deras mamma till en gård där de får lära sig att djur kan fara illa. Då känns det bra i magen med mammas veganska pannkakor och annat gott. Boken ska få två uppföljare med fokus på att leva veganskt även för planeten och för hälsan.

En annan sprillans ny bok som blandar berättelser med recept är Min farmor var vegan (Lassbo förlag) av kocken och matinspiratören Anna H Lundahl. I boken berättar författaren sin familjs historia parallellt med vegetarianismens, hälsorörelsens, miljörörelsens och djurrättsrörelsens historia i Sverige och Västvärlden. Detta varvas med ett 50-tal recept från tre generationers gröna kök. I boken deltar också medförfattare som politikerna Rebecka Le Moine och Sofia Arkelsten, historikern Lars Gahrn, stjärnkocken Anders Ramsay och djurrättsexperten Roger Pettersson med fakta inom sina respektive specialområden.

Läs mer:

Karolinas böcker siktar mot kakstjärnorna

Med passion för det indiska köket

Radar · Djurrätt

Ett steg närmare pälsfritt EU

Öde och tomt i burarna i minkstallarna i väntan på rivning, Danmark, hösten 2022.

Senast i mars 2026 kommer EU-kommissionen ge besked om ett eventuellt förbud mot pälsdjursfarmning. Det är svaret på medborgarinitiativet Fur free Europe, som bland andra Djurens rätt står bakom.

EU-kommissionen väljer att gå vidare med att utvärdera om ett förbud mot pälsdjursfarmning är nödvändigt och genomförbart. Så besvarades på torsdagen medborgarinitiativet mot pälsdjursfarmning, som ett 80-tal djurrättsorganisationer i EU står bakom.

För att kunna ta ställning vill EU-kommissionen ha vetenskapliga utlåtanden från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, och tid för ytterligare utvärdering. EU-kommissionen kommer sedan meddela om det är ”lämpligt att föreslå ett förbud efter en övergångsperiod” eller om den ska ”säkerställa välfärden för uppfödda pälsdjur” på annat sätt.

Djurens rätt drar slutsatsen att ytterligare steg tas i riktningen mot ett pälsfritt Europa, men att EU-kommissionens svar inte står i paritet till det EU-medborgare höjt sina röster för. På tio månader samlade medborgarinitiativet Fur free Europe drygt en och en halv miljon namnunderskrifter.

– Det är bra att EU-kommissionen nu påbörjar sitt arbete med ett förbud mot pälsdjursfarmning, som så många medborgare efterfrågar. Men det är synd att de drar ut på tiden i onödan. Det finns redan en mängd bevis för att ett värdigt djurskydd inte går att tillgodose på pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt.

I burarna hindras vilda djur från att uppvisa naturligt beteende. Foto: Djurens rätt

Viktigt med öppen och opartisk process

I väntan på EFSA:s vetenskapliga utlåtanden utlovar EU-kommissionen flera åtgärder utifrån en strategi som ”erkänner att människors, djurs och miljöns hälsa är oupplösligt sammankopplade”. Bland annat kommer EU-kommissionen se över EU:s textilmärkning och överväga att inkludera mink på EU:s lista av invasiva arter.

Kommissionen kommer också besöka pälsdjursfarmer där i huvudsak vilda djur, som minkar, rävar och mårdhundar hålls i små burar. Djurens rätt framhåller att djuren ”hindras från att uppvisa naturligt beteende för att sedan dödas enbart på grund av värdet av deras päls”, och att argumenten mot pälsdjursfarmning går bortom djurskydd. Detta då farmerna även utgör en risk för nya pandemier, och är ”en av de mest förorenande industrierna” genom användningen av giftiga kemikalier.

– Nu är det av yttersta vikt att processen för det vetenskapliga yttrandet är öppen och opartisk samt inbegriper samråd med intressenter över hela linjen, för att undvika överrepresentation av industrin i jämförelse med oberoende forskare och icke-statliga organisationer, betonar Camilla Bergvall.

Djurens rätt med koalitionen Fur free alliance intill riksdagshuset med kampanjen Fur free Europe i november 2022. Foto: Djurens rätt

Fakta: Fur free Europe

Medborgarinitiativ för att förbjuda pälsdjursfarmning och handel med pälsprodukter på EU:s inre marknad med krav på förbud mot:
• att hålla och döda djur, enbart eller huvudsakligen i syfte att ta fram pälsprodukter,
• att placera päls från odlade djur och produkter som innehåller sådan päls på EU-marknaden.
Bakom medborgarinitiativet, som registrerades av EU-kommissionen den 16 mars 2022, står ett 80-tal av Europas djurrättsorganisationer, däribland Djurens rätt.
• De samlade in 1 502 319 underskrifter, varav omkring 100 000 från Sverige, under perioden 18 maj 2022–1 mars 2023.
• 14 juni 2023 lämnades initiativet över till EU-kommissionen, som den 7 december gett sitt första svar.
EU-kommissionen
Radar · Miljö

Kungsörnsrekord på Gotland: ”I princip fullt”

Det börjar bli väldigt gott om Kungsörn på Gotland.

Kungsörnarna på Gotland satte i år rekord i antalet lyckade häckningar, rapporterar P4 Gotland. Även havsörnarna blir allt fler och enligt länsstyrelsens inventerare Johan Månsson börjar det bli trångt för rovfåglarna.

– I år har 51 kungsörnsungar observerats och när det gäller havsörnarna så har man hittat ett 50-tal revir där fler än 20 ungar fötts.

I och med att populationerna nu växer ökar konkurrensen om föda, partner och boträd, säger Johan Månsson.

– Det kanske blir så att dödligheten ökar och ungfågelöverlevnaden minskar och då blir de färre igen, säger han.

Glöd · Debatt

Sluta stödja våld och lidande i djurindustrin

I november avslöjade Djurrättsalliansen hur hönorna och tupparna har det i uppfödningsföretaget Aviagens anläggningar.

Djuren far oundvikligen illa i djurindustrin. Om vi är ärliga mot oss själva förstår vi det och börjar äta växtbaserad mat, som inte har en bismak av lidande och död, skriver Martin Smedjeback.

Såg du på TV4-nyheterna måndagen den 4 december? I så fall kunde du se kycklingar som slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och klämdes till döds. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på varandra. Det var Djurrättsalliansen som hade filmat med dold kamera inne på en av Kronfågels kläckerianläggningar. Om du är som de flesta mådde du illa av att se bilderna. Kanske du till och med bytte kanal för att du inte ville se det? Reaktionerna visar att vi bryr oss om djur och lidandet de utsätts för. 

Kronfågels vd Fredrik Strømmen säger om bilderna: ”Så det jag ser här är någonting som absolut inte följer våra rutiner.” Det är som det alltid brukar låta när djuren plågas i Sveriges djurfabriker. Det är enskilda undantag som ska åtgärdas snabbt — vill de få oss att tro. ”Jag och alla våra medarbetare har ju djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” säger också Kronfågels vd. Är det någon som fortfarande tror på detta? Jag tror att många av oss konsumenter så gärna vill tro det eftersom vi inte gärna ändrar våra vanor. Därför är vi extra lättlurade när det gäller påståenden som dessa. 

Men är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs. När vi betraktar kännande varelser som en produkt (dessutom billig) som ska framställas i snabb takt för högsta profit så leder det med säkerhet till priset av stort lidande. Vi har alla en moralisk plikt att granska hur djuren behandlas i djurindustrin eftersom det är vi som stödjer den med våra inköp. Sanningen är endast några googlingar borta.

När du har sett hur djuren har det, så fråga dig: Stämmer detta överens med dina värderingar? Om inte så är det dags att öppna dörren för en ny kulinarisk värld – alla fantastiska smaker och former från växtriket! Mycket av det känner du redan igen, men du kan få en chans att testa nya växtbaserade produkter och recept som inte har en stark bismak av lidande och död.