I vintras tecknades kollektivavtal mellan Transport och Foodora. Men stridsyxan är inte nedlagd. Nu stämmer facket matleveransföretaget efter att ett mopedbud har fått sparken utan förklaring. ”Det är första gången ett gig-företag prövas i Arbetsdomstolen”, säger Annet Olofsson, ombud på LO-TCO rättsskydd.
Mannen hade varit anställd som cykelbud i fyra månader under 2019 när Foodora plötsligt bad honom att istället börja jobba som mopedbud och då bli egenanställd. Att vara egenanställd kan låta som om personen har enskild firma. Men det stämmer inte. I stället fick mannen ett anställningsavtal hos egenanställningsföretaget Paysalary. Men samtidigt jobbade han kvar på Foodora. Han hämtade utrustning och kläder i deras lokaler och hade samma inloggning i appen. Den enda kontakten han hade med Paysalary var att han fick lönen av dem.
– Det har varit mer som en löneadministration, säger Annet Olofsson, ombud på LO-TCO rättsskydd, som driver Transports ärende i Arbetsdomstolen.
Den 26 juni i år kom mannen plötsligt inte längre in i appen. Han försökte nå Foodora för att få svar, men ingen gick att nå. Han kontaktade Paysalary, men de hänvisade till Foodora.
– De har inte kommit med några skäl till varför han blev avstängd. Det enda de har sagt är att han inte är anställd av Foodora, säger Annet Olofsson.
Bör betraktas som anställd
I vintras tecknade Transport och Foodora kollektivavtal. Det har underlättat stämningsansökan en aning. Annars hade mannen, som är medlem i Transport, själv behövt ta ärendet till tingsrätten, med uppbackning av facket, innan det hade gått att vända sig till Arbetsdomstolen.
Hur stora är chanserna att ni vinner?
– Vi tror att möjligheten är goda att vi får rätt. Dels har han tidigare varit anställd hos Foodora och har sedan fortsatt att jobba på sitt vanliga vis. Dels har Foodora lett och fördelat arbetet hela tiden. Det känns naturligt att han ska betraktas som anställd, säger Annet Olofsson.
Det är första gången som arbetstagarbegreppet prövas i Arbetsdomstolen när det gäller anställda i gig-ekonomin, och därför är målet ”principiellt viktigt”. Tidigare har Arbetsmiljöverket hävdat i förvaltningsrätten att bland annat gig-företaget Tipptapp skulle vara arbetsgivare, men de har fått nej. Rätten ansåg att appen bara förmedlade tjänster.
Varför skulle ni få rätt i Arbetsdomstolen?
– Det var helt andra förhållanden än hur det ser ut här och hur han har arbetat för Foodora, säger Annet Olofsson.
Syre har sökt Foodora som har avböjt att kommentera.
Läs mer: