En av klimatförhandlingarnas mest kontroversiella frågor är löften om att låta fossila bränslen stanna kvar i marken. En ny allians av länder vill förändra det och Sverige, Irland och Frankrike blev nya medlemmar under Cop26 i Glasgow idag. ”De med minst kostnader går med först”, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare med fokus på klimatpolitik vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet.
Att en allians höll på att ta form för att se till att de fossila bränslena stannar i marken blev känt redan i somras. Bakom initiativet låg Costa Rica och Danmark. Men det var då oklart hur många länder som skulle kunna tänka sig att ansluta. När alliansen annonserades idag på Cop26 i Glasgow står det klart att de lyckats få med sig en handfull länder, däribland Sverige, Irland, Italien och Frankrike.
– Det är såklart viktigt, det är inte så att Sverige är inte en stor oljeproducent. Däremot finns det kontinuerligt företag som vill söka efter olja och gas, nu skickar vi ett klart budskap att det kommer inte bli något av de planerna. Det är också ett budskap om att det här är på allvar, även om någon skulle finna olja- och gas reserver så kommer de inte att utvinnas. För det är inte framtiden, säger miljö och klimatminister Per Bolund till Syre under Cop26 i Glasgow.
En fullvärdig medlem förbinder sig att avsluta all produktion av olja och gas i linje med Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till en bra bit under två grader och sträva mot 1,5 grader. Att länder som Costa Rica och Sverige ansluter – utan egen produktion av olja och gas, är väntat, enligt Naghmeh Nasiritousi, forskare med fokus på klimatpolitik vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet. Kostnaden att göra så är liten. Samtidigt kan det öka trycket på länder med en större produktion av olja och gas att göra samma sak. Inte minst genom att stärka de inhemska aktörer som vill se ett liknande beslut, tror hon.
– De kan visa på alliansen som ett exempel att följa, säger Naghmeh Nasiritousi.
Danmarks miljöminister Dan Jørgensen, som tagit initiativ till alliansen underströk under en presskonferens i Glasgow idag att landet var EU:s största oljeproducerande land när beslutet kom om att sätta ett slutdatum för oljeproduktionen och upphöra med projekteringen togs. Ett beslut som var svårt och kostade.
– Det finns också andra länder som gått med i alliansen med substantiell oljeproduktion. Förutom det har vi frågan om oljereserver, Grönland har enorma reserver, sa Dan Jørgensen under en presskonferans på torsdagen.
På frågan om ett beslut om att stänga sin egen oljeproduktion, inte bara kommer att göra länderna mer beroende av import, sa Dan Jørgensen att ”jag tror att vi måste vända på argumentet”.
– Vi har alla på väg mot nettonollutsläpp. Hur kan man vilja vara på väg mot koldioxidneutralitet och samtidigt producera olja och gas. Vi får inte det att stämma.
Forskningen har hunnit ikapp
Som Syre rapporterade igår finns det också skrivningar i utkastet till Cop26 sluttext om att allt snabbare fasa ut världens kolkraft. Om formuleringarna är kvar när förhandlingarna avslutas är osäkert – men att frågan om att stänga ned världens produktion av fossila bränslen lyfts, är i sig historiskt.
– Budskapet om att fasa ut kol och fossila subventioner kunde varit starkare, men vi måste också erkänna att det är historiskt, det har diskuterats i trettio år och det är första gången som vi adresserar de främsta orsakerna till klimatförändringarna – explicit i ett utkast till förslag, sa Fernanda Carvalho, expert på WWF på en presskonferens under onsdagen.
Naghmeh Nasiritousi tror att det är forskningen som till sist hunnit ikapp beslutsfattarna.
– Senast i maj konstaterade Internationella energiorganet att om vi ska klara 1,5 graders målet måste alla nya investeringar i fossila bränslen stoppas. Det är också vad forskningen säger behövs.
Tror du att även större oljeproducerande länder kommer att ta beslut om att stänga ned produktionen av olja och gas?
– Det måste de tillslut, allt handlar om trycket från andra länder att ställa om och att komma med finansiella bidrag till de länder som inte har egna resurser.
De fullvärdiga medlemmarna inkluderar Costa Rica, Danmark, Frankrike, Grönland, Irland, Quebec, Sverige och Wales.
Läs mer:
Ny Coptext vill fasa ut fossila subventioner – men kallas otillräcklig