Den amerikanska regeringen ”svartlistar” två Israel-baserade företag, ett ryskt och ett företag baserat i Singapore för att ha sålt dataprogram som använts för att spionera på aktivister och journalister.
USA:s regering ”svartlistar” spionprogramtillverkaren NSO Group och säger att det israeliska företaget har ”utvecklat och levererat sitt spionprogram” Pegasus till utländska regeringar som använt Pegasus för att med ”uppsåt rikta in sig på regeringstjänstemän, journalister, affärsmän, aktivister, akademiker och ambassadarbetare.”
USA:s handelsdepartement tillkännagav beslutet igår, onsdag. Beslutet togs av en kommitté, som leds av handelsdepartementet och inkluderar försvarsdepartementen, energi- och finansdepartementet.
Spionprogrammet Pegasus ger tillgång till telefonen för en tredje part, alltså möjlighet att nå e-post, meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen och kameror. Det israeliska teknikföretaget NSO har i flera år funnits på ”Reportrar utan gränsers lista över internets värsta fiender”.
Även tre andra företag ”svartlistas” och läggs till på Entity List ”för att de deltar i aktiviteter som strider mot USA:s nationella säkerhet eller utrikespolitiska intressen”, skriver sajten Ars Technica.
De andra tre företagen är det Israel-baserade Candiru, det Ryssland-baserade Positive Technologies och det Singapore-baserade Computer Security Initiative Consultancy.
Det Israel-baserade företaget Candiru har, enligt Ars Technica, samma grundare som NSO – riskkapitalisten Isaac Zack.
50 000 telefonnummer kan ha övervakats
Det var i somras som Amnesty International och Forbidden Stories avslöjade att det kommit över listan med nära 50 000 telefonnummer till bland annat aktivister, journalister och politiker som kan ha övervakats med hjälp av spionprogrammet Pegasus.
– Det är regimer med auktoritära tendenser eller diktaturer framförallt i Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Asien som köper programmen. De är ett dyrt verktyg som inte gemene man kan köpa, sa Erik Halkjaer, ordförande på Reportrar utan gränser (RSF) till TT vid avslöjandet i somras.
Amnesty International och Forbidden Stories lyckades identifiera telefonnummer till fler än 1 000 personer i över 50 länder av de nära 50 000 telefonnummer.
Nummer som visade sig gå till bland andra familjemedlemmar i arabiska kungahus, 65 företagsledare, 85 människorättsaktivister, 189 journalister och fler än 600 politiker och statliga tjänstemän i olika länder – bland annat premiärministrar. Som till den franske presidenten Emmanuel Macrons telefon som kan ha avlyssnats på uppdrag av Marocko – med hjälp av Pegasus.
”Pegasus används i kampen mot terrorism”
Det israeliska företaget hävdar å sin sida att deras mjukvara enbart används i kampen mot terrorism eller grov brottslighet. NSO har tillbakavisat vad man kallar ”de falska anklagelserna” och skriver på sin hemsida:
”Vår teknik används varje dag för att upplösa pedofilringar, sex- och droghandel, för att hitta saknade och kidnappade barn, för att lokalisera saknade under kollapsade byggnader och för att skydda luftrummet från inkräktande och farliga drönare”.
Enligt Ars Technica uppger NSO att de kommer att ”grundligt undersöka alla trovärdiga bevis på missbruk av dess teknologier, som vi alltid har gjort, och kommer att stänga av systemet vid behov”.
Israels försvarsdepartement skrev, vid avslöjandet i somras, i ett uttalande att landet endast godkänner export av cyberprodukter ”till statliga enheter, för lagligt bruk, och endast i syfte att förebygga och utreda brott och bekämpa terrorism”.
Läs mer: