Glöd · Debatt

”Vill man folkets bästa tar man inte lätt på SD:s nazistiska rötter”

Moderaterna tar Sverigedemokraternas rötter alldeles för lättvindigt, anser Stefan Jakab från Folkliberalerna.

Den 17 oktober sa Ulf Kristersson i SVT:s Agenda att Sverigedemokraternas nazistiska rötter inte är ett problem för Moderaterna. Men det borde de vara, skriver Folkliberalernas ordförande Stefan Jakab i sin debattartikel, för rötterna är avgörande för vägen framåt.

DEBATT Nej, Ulf Kristersson, SD:s rötter kan man inte bortse ifrån, i varje fall inte om man vill framstå som en seriös politiker med svenska folkets bästa för ögonen. Det är genom rötterna som SD får sin näring, och utan dessa faller den bakåtsträvande stammen med allt sitt grenverk.

Vilket annat parti än SD kan visa upp samma densitet av medlemmar och företrädare med öppet nazistiska sympatier och värdegrunder? Vilket annat parti har företrädare som jagar medborgare med järnrör på öppen gata, vilket annat parti har företrädare som sprider hat på sociala medier, vilket annat parti har ekonomisk-politiska talespersoner som på film öppenhjärtigt skrattar åt usla antisemitiska skämt?

När partiledningen låter meddela att man tar itu med SD-tjänstemän som vill införa svenska zoner handlar det enbart om ett spel för gallerierna, man är inte emot idéerna, tvärtom. Däremot att det finns medlemmar och företrädare som är så pass klantiga att de öppet avslöjar SD:s egentliga intentioner innan partiet har en reell maktbas för att fullt ut förverkliga sin förvridna och världsfrånvända nationsideologi, det är den egentliga utmaningen för Jimmie Åkesson. Då är det förstås bra att kunna kasta lite jord över delar av rotsystemet som har kommit i öppen dager, så att rötterna inte längre syns för blotta ögat.

Men de finns där, dolda under myllan, så visst, Ulf Kristersson, rötter är tvärtemot vad du anser, inte bara viktigt – de är avgörande för vägen framåt. Underskatta heller aldrig värderingars betydelse för väljarna.
Grundläggande värderingar med den enskilda människan i centrum måste få mer plats i politiken.

Folkliberalerna ser möjligheter när andra ser en belastning, vi vill framåt när andra vill gå bakåt, vi vill ta en pole position i samhällsutvecklingen när andra vill vara en bromskloss, vi vill bygga ett starkt och sammanhållet Sverige medan andra vill skapa splittring och polarisering. Folkliberalerna – vi gör skillnad!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV