Frances Haugen, som tidigare var anställd på företaget Facebook ska hjälpa brittiska politiker när en ny lag om säkerhet på internet, The online safety bill, ska arbetas fram, rapporterar The Guardian.
Frances Haugen har utlöst en rejäl kris för internetjätten Facebook efter att ha avslöjat hur företaget satt profiten före sina användares säkerhet och misslyckats med att skydda människor från hat och mobbning. Tidigare i oktober vittnade Frances Haugen för den amerikanska kongressen och har offentliggjort tusentals med interna dokument från Facebook.
Till tidningen The Observer har Frances Haugen berättat att Mark Zuckerberg, Facebooks grundare och vd, inte har visat någon som helst vilja att skydda människor från den potentiella skada som företaget kan orsaka.
– Han har all kontroll. Han har ingen översyn och han har inte visat att han är villig att styra företaget på den nivå som är nödvändig för allmänhetens säkerhet, säger Frances Haugen, till The Observer.
Hjälpa lagstiftare
Under måndagen är det planerat att hon ska vittna för ett utskott med brittiska lagstiftare inför införandet av en ny lag om säkerhet på internet. Tanken med den nya lagen är att det ska gå att hålla företagen skyldiga om de misslyckas med att skydda sina användare.
Lagen inkluderar företag som låter sina användare agera med varandra och dela innehåll, bland annat Instagram, Twitter, Snapchat och Youtube. Sökmotorer som Google kommer också att täckas av lagen, samt porrsajter och sajter för gaming, där användarna kommunicerar med varandra, rapporterar The guardian.
The online safety bill, kom i fokus förra veckan efter att David Amess, en konservativ brittisk politiker, mördades i vad som misstänks vara ett terrordåd av en 25-åring som hade radikaliserats på nätet.
Även de som vill se starkare skydd för barn på nätet har kampanjat för att det ska gå att stämma it-jättarnas vd:ar ifall de underlåter att göra sina plattformar säkra för barn.
Lagen välkomnas av Facebooks vice vd för innehålls-policy, Monika Bickert, som tycker att branschen behöver regleras och att lagstiftning skulle klargöra var ansvaret ligger.
– Även om vi inte håller med om alla detaljer, så är vi nöjda med att The online safety bill rör sig framåt, säger Monika Bickert, enligt The sunday telegraph.
Läs mer om vad Syre har skrivit på ämnet: