Sex migranter sköts i fredags ihjäl av säkerhetsstyrkor vid ett flyktingförvar i Libyens huvudstad Tripoli, bekräftar FN:s migrationsorganisation IOM. Ytterligare minst 24 ska ha skadats.
– Personal från oss som blev vittne till händelsen beskriver hur de såg skadade migranter liggandes i blodpölar på marken. Vi är förkrossade över den tragiska förlusten av liv, säger IOM:s Libyenchef Federico Soda, i ett pressmeddelande.
Flyktingförläggningen Ghot Shaal centre, som är belägen i västra delarna av huvudstaden, ska ha varit överfull vid tillfället. Det ska ha befunnit sig över 3400 migranter, varav 356 kvinnor och 144 barn, i förvaret. Många av dessa hade gripits under senaste veckan.
Efter att beväpnad vakter började skjutningen så ska migranter ha försökt fly från förvaret.
Enligt vittnen ska stora grupper av migranter ha setts springa längs Tripolis gator under fredagskvällen och natten.
Fler än 1 000 av migranterna i Ghot Shaal centre hade begärt IOM: s frivilliga humanitära återvändandehjälp och hade väntat i månader för att återvända då det inte är möjligt för migranter att flyga ut från Libyen.
Massgrianden
Under den senaste veckan har libyska myndigheter slagit ner och satt över 5000 migranter i förvar, varav flera barn.
Enligt vittnesmål som Amnesty International tagit del av så har gripanden varit våldsamma och har skett på rasistiska grunder då de ”gripit alla som är svarta”. Amnesty International kräver att migranterna som satts i förvar ska släppas omedelbart.
– Vi uppmanar de libyska myndigheterna att omedelbart släppa alla som godtyckligt kvarhålls enbart på grundval av deras migrationsstatus och att inleda utredningar av alla incidenter av olaglig användning av våld, tortyr och sexuellt våld. Under tiden bör myndigheterna se till att de som sitter i förvar behandlas mänskligt, hålls under förhållanden som uppfyller internationella standarder och utan obehag får tillgång till UNHCR och andra humanitära aktörer utan dröjsmål, säger Amnestys Afrika- och Mellanösternchef Diana Eltahawy i ett uttalande.
Även Läkare utan gränser har tidigare i veckan uttalat sin oro över hanteringen av migranter i Libyen.
– Vi ser säkerhetsstyrkor vidta extrema åtgärder för att godtyckligt hålla kvar mer utsatta människor under omänskliga förhållanden i svårt överfulla anläggningar, säger Läkare utan gränsers Libyenchef Ellen van der Velden i ett uttalande.
– Hela familjer av migranter och flyktingar som bor i Tripoli har fångats, satts i handfängsel och transporterats till olika fångläger, säger hon.
"Säkerhetsoperation"
Libyens inrikesminister Abdul Hamid Al-Dabaiba skriver på Twitter att gripandena handlar om en planerad säkerhetsoperation mot narkotikahandeln.
”Inrikesministeriets hjältar genomförde i gryningen idag, en planerad säkerhetsoperation”, skriver han.
Libyen är en av de stora hubbarna för migranter från både Afrika, Mellanöstern och Sydasien på väg till Europa över Medelhavet. Hundratusentals migranter befinner sig i dagsläget i Libyen.
Landet har varit i kris sedan 2011 då Muammar Gaddafi avsattes, och den nuvarande regeringen har liten kontroll över landet och självständiga militära grupper styr delar av landet på egen hand.
Flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty International, har flertalet gånger rapporterat om de övergrepp som migranterna i landet utsätts för.
Läs mer:
4 000 migranter frihetsberövade i Libyen
FN bekräftar: 270 flyktingar skickades tillbaka till Libyen
Fakta: Libyen och migration
Libyen är splittrat av konflikter och strider pågår i flera delar av landet. Bristen på lag och ordning, ekonomisk kollaps och politiskt kaos har slagit hårt mot landet.
Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, finns det fler än 200 000 internflyktingar och nästan 50 000 registrerade flyktingar i landet.
Det finns också ett stort antal migranter och gästarbetare som för en mycket osäker tillvaro. Nästan en miljon människor i landet är i behov av humanitärt bistånd enligt UNHCR.
Nästan alla män, kvinnor och barn som försöker korsa Medelhavet har passerat genom Libyen. Migranter utnyttjas av såväl säkerhetsstyrkor, miliser, smugglarnätverk och kriminella gäng.