Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Cementa vill fortsätta på Gotland – med Nordkalks hjälp

Med hjälp av ett avtal med Nordkalk hoppas Cementa kunna fortsätta tillverka cement vid fabriken i Slite under de kommande sex åren.

Cementa sluter avtal med Nordkalk och söker nytt tillstånd för kalkbrytning på Gotland. På så sätt räknar man med att kunna fortsätta tillverkningen i flera år framöver. Ohållbart, anser Miljöpartiet på Gotland. ”Det kan inte hålla på längre”, säger miljöpartisten Katarina Krusell.

Sedan Cementa fått avslag på sin ansökan om kalkbrytning på Gotland har högljudda varningar om brist på cement kommit från bland andra byggbranschen och från Cementa själva. På fredagen presenterade bolaget en plan som de menar ska trygga cementförsörjningen för uppemot sex år framöver.

Huvudnumret i planen är ett avtal med bolaget Nordkalk som – om länsstyrelsen och andra myndigheter ger grönt ljus – ska förse Cementa med merparten av den kalksten som de anser sig behöva de kommande sex åren. Nu hoppas Cementa på snabba tillståndsprocesser.

– Det är helt avgörande att vi får skyndsamma besked från myndigheterna, säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till Svt nyheter.

Redan i november vill Cementa hämta kalk från Nordkalks brott till fabriken i Slite. Det skulle innebära transporter av upp till 200 000 ton sten, mestadels med lastbil.

MP: "Det kan inte hålla på längre"

Miljöpartiet på Gotland har under lång tid kritiserat kalkbrytningen på ön. Konsekvenserna av dagens besked från Cementa är för tidigt att säga något om, enligt regionstyrelseledamoten Katarina Krusell (MP). Men i grunden är brytningen på Gotland ohållbar, anser hon.

– Det kan inte hålla på längre, vi har kommit till en tipping point. Man har bedrivit industriell kalkbrytning på Gotland i hundra år och det går inte längre att bryta utan att påverka grundvattnet, säger hon.

På fredagen meddelade Cementa också att man stoppat sin export till Danmark och Baltikum som ett sätt att motverka den cementkris som man anser hotar Sverige.

På fredagen avslöjar Dagens nyheter att Energimyndigheten i juni beviljade Cementa 12 miljoner kronor för att genomföra en förstudie för koldioxidinfångning vid anläggningen i Slite – helt utan att nämna osäkerheten för fabrikens framtid.

Läs mer:

Här är tre alternativ till cement för byggbranschen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV