Den uiguriska aktivisten Yidiresi Aishan har gripits i Marocko på på uppdrag av Kina, rapporterar the Guardian. Hans anhängare hävdar att gripandet har politiska grunder och att han nu riskerar att utvisas till Kina.
Marocko säkerhetstjänst gick i veckan ut med att de gripit exiluiguren Yidiresi Aishan efter att han landat på Mohammed V-flygplatsen i Casablanca tidigare i juli. Enligt säkerhetstjänsten ska han gripits för att han var efterlyst av Interpol misstänkt för samröre med en listad terrororganisation.
Aishan ska ha rest till Marocko efter ha utsatts för flera gripanden i Turkiet, där han levt i exil sedan 2012, enligt hans kollega Abduweli Ayup.
I Turkiet arbetade 33-årige Aishan som webbdesigner och aktivist. Han arbetade även för en internettidning för den uiguriska diasporan.
Han ska efter gripandet ha ringt till sin fru och sagt att han riskerar att utvisas till Kina. Enligt aktivister hade gripandet politiska motiv och är en del av Kinas offensiv mot meningsmotståndare som befinner sig utanför landet.
Vad han misstänks för är än så länge oklart.
Marocko stiftade 2017 ett utlämningsavtal med Kina, något som flera andra länder också gjort under de senaste åren.
I april skedde ett liknande gripande i Dubai, i Förenade Arabemiraten, då en 19-årig kinesisk student, med permanent amerikanskt uppehållstillstånd, greps för att sedan deporteras till Kina. Han ska ha kommenterat gränstvisten mellan Kina och Indien på internet.
Läs mer:
Nya vittnesmål om förtrycket mot uigurer i Xinjiang: ”Dystopiskt helvete”
Läckt rapport: Kinas tvångsläger ska minska andelen uigurer
Uiguriska ex-tjänstemän döms till döden i Kina
Fakta: Uigurer
Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina.
Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med 8–10 miljoner.
I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.
På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.
2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.
Kina beskriver det som ”omskolningsläger” som syftar till att stävja terrorism.