Lördag 21 april
Återbruk
Megaloppis Biskopsgården
I morgon, lördag, är det dags för andra upplagan av Megaloppis Biskopsgården. Då finns chansen att göra ett riktigt loppisfynd eller bara fika på Café 67, Vårvindens eget kafé. Precis som förra gången är Megaloppis Biskopsgården öppen för alla som har begagnade saker som de vill sälja.
Tid: 11.00–16.00, 21 april
Plats: Vårvindens fritidsgård
Kostnad: Gratis.
Konst
Fyra konstnärer i akvarell, akryl och marmor
Lars Hansson Lahn skapar främst akvareller och då gärna från de miljöer där han vistats och fotograferat. Ylva Junfelt målar färgstarka stadsmotiv. Kerstin Gadd målar fritt ur fantasin och helst i akvarell. Suzanne Raneke hugger, slipar och hackar fram sina figurer i marmor. Pågår till 24 maj.
Tid: 13.00–15.00, 21 april
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.
Film
Premiär: ”Dominion”
Den omtalade dokumentären om djurindustrin, som kallats för en ny Earthlings, ska för första gången visas i Sverige av Djurrättsalliansen Göteborg. I reklamens värld visas djuren som glada och fria, med naturliga liv på gröna ängar. Men bakom fasaden döljs en grym verklighet.
Tid: 16.30–19.00, 21 april
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.
Musik
Noelia Moncada och Daniel Turano
Musikprofilen från Göteborg Daniel Turano är en av världens ledande pianistsolister inom tangon. Noelia Moncada är en av Buenos Aires främsta tangosångerskor. Nu är de tillsammans på en exklusiv miniturné i Sverige. Tangon handlar om förtärande melankoli och smärta, men också ljus och glädje.
Tid: 18.00, 21 april
Plats: Nefertiti
Kostnad: 200 kronor.
Söndag 22 april
Workshop
Workshop med Wendy Francis i antirasistisk praktik
Det är enkelt att kalla sig själv antirasist, men vad innebär det i praktiken? Hur kan konstnärer arbeta antirasistiskt? Folkmusiker mot rasism Gbg bjuder in till workshop med den erfarna föreläsaren, statsvetaren och poeten Wendy Francis som bland annat är känd från podden Arga flickor.
Tid: 14.00–17.00, 22 april
Plats: Högskolan för scen och musik
Kostnad: Gratis.
Måndag 23 april
Debatt
Jämställdhet och mänskliga rättigheter
Riksdagshörnan anordnar debatter kring aktuella teman. Till hösten är det val. Vad tycker de olika riksdagspartierna i frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter? I panelen finns bland andra Lisbeth Sundén Andersson (M), Rossana Dinamarca (V) och Anna Sibinska (MP).
Tid: 18.00–19.30, 23 april
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Teater
Rödluvan – upprättelsen
Vem är egentligen Rödluvan? Krafsar vi under ytan på berättelsens barnsagodräkt, hittar vi ett drama om sexualitet, lust, övergrepp, skuld och skam. Och lyssnar vi riktigt noga är det som om vi kan höra ett svagt sorl av tusentals kvinnoröster genom generationer. Efteråt blir det samtal om #metoo.
Tid: 19.00–20.00, 23 april
Plats: Stora teatern
Kostnad: 150 kronor.
Tisdag 24 april till fredag 27 april
Musik
Värp först och kackla sen
Estradören Mattias Enn kommer tillbaka efter ett flertal succéer med ett rykande färskt program. Han sjunger och berättar om Birgit Nilsson. Det blir en resa i musik, minnen och humor om en av världens främsta operasångerskor. Föreställningen är en lunchteater med mat inkluderad i priset.
Tid: 12.00–13.00, 24–27 april
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 230 kronor.
Tisdag 24 april
Föredrag
Filterbubblor – finns de?
Det sägs att vi dras till nyheter som bara bekräftar vår egen världsbild. Och att vi kanske väljer att tro på vissa nyheter just för att de bekräftar vår bild av världen. Är det så? Och hur påverkar det i så fall oss, våra val och samhället i stort? Peter Dahlgren, GU, berättar om sin forskning om mediepåverkan.
Tid: 19.00–20.00, 24 april
Plats: Högsbo bibliotek
Kostnad: Gratis.
Onsdag 25 april
Föredrag
Klimatflyktingar – migrationsmönster och klimatförändringar
Ekocentrums onsdagsföreläsning tar denna gång upp kopplingen mellan framtidens migrationsmönster och klimatförändringar som är starkare än många tror. Redan år 2050 beräknas klimatdriven migration leda till fler än 200 miljoner så kallade klimatflyktingar.
Tid: 18.00–19.30, 25 april
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.
Torsdag 26 april
Samtal
Vart är man på väg?
I svallvågorna efter #metoo har olika frågeställningar kring mäns skuld och ansvar kring sexuella trakasserier aktualiserats. En viktig fråga i dagens samhällsdebatt är hur vi kan bredda samtalet kring män och manlighet. Samtal med bland andra Emma Leijnse, Luis Lineo, Ann Ighe och Miki Dedijer.
Tid: 18.00–20.30, 26 april
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.
Föredrag
Black body politics
Temi Odumosu är konsthistoriker och forskare vid Malmö universitet. Hennes forskning rör sig bland annat kring de visuella och politiska aspekterna av slaveri och kolonialism, och nyligen kom boken Africans in English caricature 1769–1819: Black jokes, white humour. Föredrag på engelska.
Tid: 18.00–19.30, 26 april
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Torsdag 26 april
Föredrag
Miljö och mat
Att matproduktion och -konsumtion påverkar miljön står nog klart för de flesta, men hur? Och vad kan vi göra åt det? RISEs miljöexpert Katarina Nilsson reder ut begreppen om miljöpåverkan av mat och hur vi kan göra smartare val till tallriken, från både ett globalt och ett lokalt perspektiv.
Tid: 18.30-20.00, 26 april
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.
Fredag 27 april
Konst
Vernissage: Bad timing
Göteborgs konsthall presenterar traditionsenligt årets avgångsutställning med studenter från Masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand. I år ställer 13 studenter ut sina verk på Göteborgs konsthall. Årets utställning heter Bad timing. Utställningen pågår till och med 20 maj.
Tid: 17.00–20.00, 27 april
Plats: Göteborgs konsthall
Kostnad: Gratis.
Musik
Gränslösa klanger
Japan, Indien och Sverige vävs samman i klanger, rytmer, improvisationer och melodier. Från nordindisk och japansk musik till skandinavisk jazz- och folkmusik. En helt ny trio med tre gränslösa virtuoser från olika musikaliska traditioner: Karin Nakagawa, Suranjana Ghosh och Anders Hagberg.
Tid: 19.00–21.00, 27 april
Plats: Konserthuset
Kostnad: 20 kronor.