Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Miljontals osålda varor förstörs årligen hos Amazon: ”Ingen rim och reson”

Amazon får kritik från Greenpeace efter att det framgått via en granskning att ett av e-handelsjättens lager i Storbritannien förstör miljontals osålda varor varje år.

Flera miljoner produkter förstörs varje år på ett av e-handelsjätten Amazons lager i Storbritannien. Det rapporterar brittiska medier. ”Det är ofattbara mängder som slängs helt i onödan”, säger Sam Chetan Welsh från Greenpeace.

Tv-apparater, datorer, drönare, hörlurar, hårddiskar och mängder med böcker. Det är några exempel på de miljontals produkter som förstörs varje år från Amazons lageranläggning i Dunfermline, Skottland.

Enligt den brittiska tv-kanalen ITV News, som i hemlighet har filmat kasseringen, rör det sig om produkter som ofta är nya och oanvända, som aldrig har sålts eller som har lämnats tillbaka i gott skick av konsumenter. I ITV News filmmaterial kan man se hur produkterna sorteras bort, märkta med texten ”destroy”.

Det framgår också av granskningen att flertalet produkter hade kunnat distribueras om, exempelvis till välgörenhet. Men istället så forslas det vidare till antingen återvinningscentraler eller soptippar.

Tidigare anställd: "Jag brukade häpna"

En tidigare anställd hos Amazon ger en inblick i hur rutinerna kring att slänga varorna ser ut.

– Vårt mål var i regel att förstöra 130 000 objekt i veckan. Jag brukade häpna. Det finns ingen rim eller reson i vad som slängs”, säger personen till ITV News.

Den tidigare anställde nämner varor som dyra golvfläktar, dammsugare, ibland Macbook-datorer och Ipads, och tiotusentals förpackade ansiktsmasker.

– Ungefär 50 procent av alla produkter är oöppnade och fortfarande förpackade. Den andra hälften utgörs av returer i gott skick. Personalen har liksom blivit som förlamade inför det som de blir tillsagda att göra, säger personen.

Uppgifterna bekräftas även av Amazon själva. Det framgår till exempel via läckta dokument att det under en vecka i april förstördes 124 000 objekt från den skotska lageranläggningen. Utöver det har en person i chefsposition erkänt för tv-kanalen att upp emot 200 000 objekt kan märkas med ”destroy” under vissa veckor.

Greenpeace: "Chockerande"

Frågan som uppstår: Hur är det möjligt att så många produkter utan defekter bara förstörs? Svaret är pengar. Många leverantörer väljer att lagra sina produkter i Amazons stora lageranläggning och ju längre produkterna lagerhålls, desto högre blir avgifterna. Till slut blir det billigare att kassera produkterna än hålla de kvar i lager.

Sam Chetan Welsh, som arbetar med politiskt kampanjarbete för Greenpeace i Storbritannien, har reagerat kraftigt på uppgifterna som tagits fram.

– Det är ofattbara mängder som slängs helt i onödan och chockerande hur ett företag, värt flera miljarder pund, kan göra sig av med lager på det här sättet, säger han till ITV News.

Han fortsätter:

– Om Amazon fortsätter att grunda sin affärsmodell på den här typen av avfallskultur så kommer det bara bli värre. Regeringen måste träda in och lagstifta omedelbart.

Läs även: Efter kritiken mot Amazon – nu tar e-handelsjätten bort varor med hakkors

Läs även: Amazons handel i Sverige ökar

Läs även: Rapport: Så mycket av Amazons plastskräp hamnar i haven

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV