Rumänien är ett av de fattigaste länderna i EU. Det är knappast någons slutdestination och har inte haft någon asylinvandring att tala om. Men nu flockas flyktingar i nordöstra Serbien, med hopp om att det ska vara enklare och billigare att nå Västeuropa den vägen än genom exempelvis Ungern.
2015 var den vanligaste vägen för flyktingar som ville nå nordligare delar av Europa via Grekland, Nordmakedonien, Serbien och sedan vidare in i Ungern eller Kroatien. Med sedan dess har mycket förändrats: gränserna har slutits, migrationspolitiken hårdnat och omfattande gränsvåld har blivit vardag. Serbien har varit en vanlig passage för många migranter och flyktingar. Grannländerna Ungern och Kroatien var länge den vanligaste vägen vidare – men i och med brutalt gränsvåld, militariserade gränser och dyra smugglare har nu Rumänien blivit ett allt vanligare val. Serbiens gräns mot Rumänien är i stort sett öppen, till skillnad från de övriga gränserna och de senaste två åren har ankomsterna till Rumänien ökat. Rumänsk gränspolis påträffade 6,658 personer som ”irreguljärt” korsat gränsen 2020, medan samma siffra för 2019 var 2,048 personer, enligt en rapport från AIDA.
Många har de senaste åren också tagit sig via Serbien till Bosnien, för att korsa in i Kroatien från nordöstra Bosnien. Men också den vägen har blivit allt svårare att ta sig fram via: våldet har ökat och EU har pumpat in mycket pengar i både Bosnien och Kroatien för att stärka gränsen.
Därför samlas nu flyktingar i nordöstra Serbien, rapporterar InfoMigrants. Byn Majdan på gränsen mot Rumänien är en av de platser som har blivit en plats som många passerar och stannar i under en varierande period. Nyhetsbyrån AFP har varit på plats, och berättar om familjen Alhayani som ockuperar ett övergivet hus där de sover på parketten och ständigt oroar sig för att taket ska falla in.
– Det här är självklart inget drömhus, men vad ska vi göra? säger familjens 16-åriga dotter, och fortsätter:
– Vi måste stanna här för att nå drömmen om en bättre framtid.
AFP pratade också med en grupp syrier i nordöstra Serbien. Enligt dem är vägen via Rumänien de ”fattiga människornas rutt”, eftersom det inte kostar lika mycket den vägen och tar längre tid. Det är också enklare att korsa den gränsen och finns inte en lika stor risk för att bli misshandlad.