Serbiens högsta domstol har i en viktig dom gett flyktingar som utsatts för en pushback upprättelse. Det är en sällsynt seger för de flyktingar som drabbats – i bland annat Grekland, Bosnien och Kroatien har inte någon motsvarande instans medgett att det här förekommer.
Serbien ger flyktingar rätt – de har blivit utsatta för pushbacks, rapporterar nyhetsbyrån AP. Domen är en viktig seger för flyktingar och aktivister som under många år dokumenterat de olagliga deportationerna.
AP berättar om den då 17-år gamla Hamid Ahmadi, idag 21 år och bosatt i Tyskland, som en iskall natt i februari 2017 blev lämnad av serbisk polis mitt i en skog nära den bulgariska gränsen.
– Jag kommer inte glömma det så länge jag lever. Även efter en period av bra livskvalitet och stabilitet kan man inte glömma de hårda tiderna, säger Hamid Ahmadi till AP.
Hamis Ahmadi och den grupp på omkring två dussin andra afghaner som trängdes in i ett polisfordon hade inget annat val än att gå tillbaka till Bulgarien, det land de nyligen lämnat för Serbien. Den serbiska polisen genomförde en så kallad pushback den här februarinatten. Många sådana har förekommit de senaste åren – i Kroatien, Grekland, Serbien, Bosnien och Ungern, för att nämna några länder.
Skillnaden i det här fallet är att Serbiens högsta domstol har gett flyktingarna rätt, något som är mycket ovanligt och aldrig tidigare hänt i Serbien. Domen bekräftar att ett europeiskt land bryter mot internationell och europeisk lagstiftning genom att säga att gränspolisen olagligt deporterat flyktingarna och kränkt deras rättigheter. Den kan också komma att staka ut vägen för andra länder som idag förnekar att deras polis utför pushbacks.
– Betydelsen av den här domen är enorm för Serbien. Den skickar ett tydligt meddelande till statliga myndigheter om att de måste harmonisera sin gränspraxis med nationell och internationell rätt, säger den Belgrad-baserade advokaten Nikola Kovacevic, som representerade flyktingarna i fallet.
Enligt Nikola Kovacevic har pushbacks på Balkan ökat kraftigt efter att EU i mars 2016 slöt en överenskommelse med Turkiet om att stoppa flyktingar.
De 25 flyktingarna som utsattes för pushbacken ska nu få ekonomisk kompensation. Advokat Nikola Kovacevic jobbar på att åter komma i kontakt med alla personer som var involverade i ärendet – en del av dem har liksom Hamid Ahmadi fått skydd i ett EU-land medan andra fortfarande befinner sig på flykt.