Mejl med beskyllningar om landsförräderi och dödshot drabbar inte bara FHM:s personal utan också forskare som kritiserar myndigheten. ”Jag har inte sociala medier och det är jag ytterligt tacksam för”, säger professor Björn Olsen, som övervägt att sluta med covid-forskning.
– Skinnet på näsan har blivit väldigt tjockt.
Det säger Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet. Han är en av de ”22 forskarna” som i våras skrev en debattartikel i Dagens Nyheter med kritik mot Folkhälsomyndigheten.
Debattartikeln blev helt nedgjord av debattörer och krönikörer som menade att forskarna var alarmister, säger Elgh. Han och andra som ifrågasatte Sveriges coronastrategi fick ta emot en våg av hat.
Kallades landsförrädare
TT har under onsdagen rapporterat om att personal på Folkhälsomyndigheten får polisskydd på grund av den eskalering av hat och hot som framförs.
Floden av mejl som Fredrik Elgh får ta emot har fortsatt och han har även fått anonyma samtal från människor som vill ställa honom till svars.
– Jag var av en händelse på kyrkogården där mina förfäder ligger begravda och då var den en som ringde och skrek i telefonen att jag var landsförrädare och inte hade något överlevnadsvärde.
Han lade på men blev genast uppringd.
– Det där var ju mer obehagligt än någonting annat, man kan ju kalla det för ett dödshot. Men jag kunde inte riktigt ta det på allvar efter att ha läst alla mejl och kommentarer, som jag försöker låta bli att titta på, på Facebook och Twitter om att jag är en idiot. Men de är ju där ändå.
"Måste kunna ha vetenskaplig diskussion"
Fredrik Elgh tycker att tonläget har hårdnat på senare tid. Men tonen menar han sattes redan första veckan i mars när FHM hårdnackat stod fast vid sin linje och liknade kritikernas förutsägelser om smittspridningen vid att spå sommarvädret i fiskmagar.
Fredrik Elgh vill dock vara noga med att göra skillnad på dem som ringer och skriker och saklig kritik.
– Man måste kunna ha en vetenskaplig diskussion om vad det är vi gör, i ljuset av att Sverige skiljer sig så extremt från vad man gör i andra delar av världen. Men det är inte trakasserier.
Även Lena Einhorn, medicinsk doktor i virologi, tycker att man måste skilja på kritik och trakasserier.
– Nu har opinionen delvis svängt vilket lett till att andra drabbas av ”den skit vi fick ta emot i våras”.
Därför blir hon irriterad när statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker vrede om hoten som drabbar Folkhälsomyndigheten.
– Stefan Löfven sade ingenting om vilken vrede han kände för det vi utsattes för.
Olsen: Har tänkt på att sluta
Den kanske med kände av de 22 forskarna, Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är tacksam för att han inte har sociala medier. Men döttrarna vidarebefordrar en del, även om de nog filtrerar ”den värsta av dyngan”.
– Det har eskalerat den senaste tiden, det har det gjort.
Några av mejlen och breven han får går ut på att han ska hängas i närmsta lyktstolpe. De och andra inlägg slänger han i skräpkorgen omedelbart.
– Det går liksom inte att ta in. Men samtidigt, skjuts det pilar mot ett ställe i rustningen så går rustningen till slut sönder, säger Olsen.
Ingen av de TT pratat med har polisanmält hot eftersom de anser att det inte leder någon vart.
– Jag hade perioder under hela förra året då jag tänkte att jag backar ur, jag vill aldrig mer se det här, jag slutar också med covid-forskning. Det var så smutsigt. Men sedan är man snabbt på banan igen när man skrikit av sig i kudden, säger Björn Olsen.
Både han och Fredrik Elgh har noterat att läkaren och epidemiologen Jonas Ludvigsson slutar forska om covid-19. Men några sådana planer har inte Fredrik Elgh:
– Jag har inga som helst planer på att sluta forska, eller sluta vara lärare på universitetet, eller sluta berätta vad jag tycker. Även om jag kan tycka att det vore bättre att vi pratade om hotet om en tredje våg med mutanter av originalviruset, än det här.
Läs mer: Löfven om hoten mot FHM: ”Fullständigt oacceptabelt”