Radar · Inrikes

Smutsig snö dumpas i Mälaren – ”bästa alternativet”

Arkivbild.

Stockholm stad dumpar snö, som plogats bort från stans gator, ner i Mälaren – trots att snön innehåller farliga metaller och plaster, rapporterar Expressen. Enligt staden är det det bästa alternativet. 

Upp till ett lastbilsflak med snö tippas varje minut ner i Mälaren. Snö som plogats bort från stadens gator och innehåller föroreningar som vägsalter, oljor, plast och tungmetaller. Anledningen, enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden, är att de inte hittat något bättre sätt att göra sig av med snön – trots att det egentligen är förbjudet att dumpa snö i sjöar och vattendrag.

Att det trots det görs, och har pågått i 15 år, beror på att Stockholm stad har sökt dispens för detta.

– Det är en besvikelse. Vi vill inte dumpa snön men i dagsläget är det här det minst miljöförstörande sättet. I innerstan finns inte plats för stora snöupplag och kör man ut snön med lastbil blir det större utsläpp och större luftpåverkan, säger Katarina Luhr (MP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, till Expressen.

Stockholm stad ska inom kort besluta om snödumpningen får fortsätta. Villkoren det rör sig om i dag är bland annat att det bara får göras då det snöat mycket samt att det som mest får handla om 800 000 kubikmeter snö som dumpas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV