Radar · Inrikes

Smutsig snö dumpas i Mälaren – ”bästa alternativet”

Arkivbild.

Stockholm stad dumpar snö, som plogats bort från stans gator, ner i Mälaren – trots att snön innehåller farliga metaller och plaster, rapporterar Expressen. Enligt staden är det det bästa alternativet. 

Upp till ett lastbilsflak med snö tippas varje minut ner i Mälaren. Snö som plogats bort från stadens gator och innehåller föroreningar som vägsalter, oljor, plast och tungmetaller. Anledningen, enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden, är att de inte hittat något bättre sätt att göra sig av med snön – trots att det egentligen är förbjudet att dumpa snö i sjöar och vattendrag.

Att det trots det görs, och har pågått i 15 år, beror på att Stockholm stad har sökt dispens för detta.

– Det är en besvikelse. Vi vill inte dumpa snön men i dagsläget är det här det minst miljöförstörande sättet. I innerstan finns inte plats för stora snöupplag och kör man ut snön med lastbil blir det större utsläpp och större luftpåverkan, säger Katarina Luhr (MP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, till Expressen.

Stockholm stad ska inom kort besluta om snödumpningen får fortsätta. Villkoren det rör sig om i dag är bland annat att det bara får göras då det snöat mycket samt att det som mest får handla om 800 000 kubikmeter snö som dumpas.