Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Nu går Lövin – och MP väljer väg

Isabella Lövin och språkrörskollegan Per Bolund har inte lyckats lyfta partiet i opinionen.

Miljöpartiet ska förändras och kräftgången brytas, men hur? Tre kvinnor utmanar valberedningens favorit Märta Stenevi om språkrörsposten – med olika syn på partiets vägval.

Partisekreteraren Märta Stenevi är favorit till att efterträda Isabella Lövin som språkrör på den digitala extrakongressen på söndag. Hon argumenterar flitigt för att partiet, som krälat runt riksdagsspärren i flera år ska lyfta genom att bredda sig och kliva fram i flera frågor, inte minst kring välfärd och trygghetssystem. En av utmanarna Elin Söderberg, lokalpolitiker i Umeå, har en annan syn.

– Att klara miljö– och klimatfrågorna är absolut viktigast just nu eftersom det är en kamp mot klockan som vi inte kan vrida tillbaka om vi misslyckas, säger hon.

Det betyder inte att man ska sluta bry sig om andra frågor, enligt Elin Söderberg.

– Vi behöver knyta ihop vår politik så att man ser att det är en helhet som bidrar till ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Ibland när vi pratat om andra frågor än miljö och klimat har vi uppfattats som spretiga, säger hon.

"Ett parti i kris"

Också riksdagsledamoten Rebecka Le Monie varnar för att tappa fokus på miljöfrågorna. Men medan Elin Söderberg i grunden är nöjd med den politik partiet för idag är Le Moine desto mer kritisk.

– Vi är ett parti i kris. Om inte ens de som sätter miljön och naturen högst vill rösta på oss, kan vi inte lösa problemet genom att bredda oss, säger hon.

Nyligen beslutade partiets pensionärsförbund Gröna seniorer att ge sitt stöd till Rebecka Le Moine, den yngsta av språkrörskandidaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Partiet måste visa att man har den mest radikala miljöpolitiken och koppla den till den ekonomiska och sociala politiken, enligt Rebecka Le Moine. Hon vill driva arbetstidsförkortning och ifrågasätta ekonomisk tillväxt, trots att man har de flesta andra emot sig.

– Vi måste orka dra det lasset, annars lämnar vi walk over till dem som förespråkar en evig ekonomisk tillväxt, säger hon.

Att Miljöpartiet i regeringen drivit igenom satsningar på biobränslen ser Rebecka Le Moine som ett exempel på att man går i otakt med stora delar av miljörörelsen som varnar för konsekvenser för skogen och den biologiska mångfalden. Hon anser att partiet måste lyssna till kritiken och rannsaka sin position.

Elin Söderberg menar däremot att biobränslen behövs, men ska användas främst där de fossila bränslena är som svårast att ersätta.

– Vi har elbilar som är billigare än bensin– och dieselvarianter, medan sjöfarten och flyget inte har alls samma utveckling och där fordon har längre livslängd. Jag blir djupt bekymrad när jag hör andra partier prata som att vi ska fortsätta köra och flyga precis som nu. Om man går den vägen kommer vi förstöra ekosystemen, skogen och den biologiska mångfalden, säger hon.

Umeåpolitikern Elin Söderberg vill fokusera på klimatfrågan och varnar för att bredda partiet. Foto: Göran Jarmar

Annika Hirvonen, i dag gruppledare i riksdagen, hör till dem som vill att Miljöpartiet breddar sig och kliver fram i de sociala frågorna. I likhet med Märta Stenevi lyfter hon fram partiets förslag om att slå ihop a-kassa och sjukförsäkring för att förhindra att människor faller mellan stolarna. Och liksom Stenevi vill hon att partiet tar strid mot friskolornas vinstuttag.

– Skolsegregationen och den ojämlika skolan är en av de största utmaningarna för oss som land, det har bland andra OECD pekat ut. Vinstjakten i skolan driver på uppdelningen av elever, framför allt efter klassbakgrund. Samtidigt tjänar friskolorna pengar på att undervisa de elever som är billigast att undervisa, säger Annika Hirvonen.

Migrationspolitiken inte avgjord

För en bredare allmänhet blev Annika Hirvonen känd i somras då hon tampades i migrationskommittén mot förslag om en mer restriktiv migrationspolitik. Nu har regeringen skickat ut förslag som bygger på migrationskommitténs betänkande där Miljöpartiet fått med sig Socialdemokraterna på justeringar som innebär vissa lättnader. Bland annat föreslår regeringen en mer omfattande humanitär skyddsgrund, som ska ge personer som rotat sig i Sverige möjlighet till uppehållstillstånd.

I somras var Annika Hirvonen mitt i den politiska hetluften som ledamot i migrationskommittén. Miljöpartiet hotade att lämna regeringen när Socialdemokraterna var beredda att förhandla med de borgerliga partierna om bland annat ett volymmål för antalet asylsökande. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Men striden om migrationspolitiken är inte över, enligt Annika Hirvonen. Bland annat lyfter hon fram de farhågor som finns för att reglerna om familjeåterförening kan försätta våldsutsatta kvinnor i en livslång beroendeställning till sina män, vilket Syre berättat om tidigare. Innan regeringen lägger fram en proposition måste man lyssna på remissinstanserna, anser hon.

– Det är inte klart. Det har kommit skarp kritik mot migrationskommitténs förslag, inte bara från civilsamhället utan också från myndigheter, fackförbund och näringslivet.

I förra veckan meddelade riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar att hon hoppar av sin kandidatur till språkrörsposten.

Läs mer:

Märta Stenevi vill stoppa skolvinster: ”Pengarna måste gå till utbildning”

Analys: Stenevi ändrar inte kursen för MP

Märta Stenevis utmanare

Annika Hirvonen, 31 år, Sundbyberg
Rebecka Le Moine, 30 år, Norrköping
Elin Söderberg, 36 år, Umeå

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV