När du köper ett plagg förutsätter du kanske att den inte ska påverka din eller dina barns hälsa. Men Syre kan nu berätta att Kemikalieinspektionen har hittat ett cancerogent ämne i en tredjedel av de kläder som myndigheten undersökt. ”Det är inte alls bra”, säger Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
Runt tre kilo kemikalier används för att producera ett kilo t-shirtar av bomull. Inte konstigt att en del hänger sig kvar i kläderna. I bästa fall är de ofarliga – i värsta fall kan de öka risken för alltifrån cancer till att påverka din reproduktionsförmåga. Inom ramen för ett regeringsuppdrag, har Kemikalieinspektionen nu gjort en kartläggning av farliga kemiska ämnen i textilvaror. Av de 35 varorna som undersöktes innehöll en tredjedel ämnet Kinolin, ett ämne som är kopplat till kulörer i olika plagg.
– Det är hälsoskadligt, nu i november införde EU nya gränsvärden för en massa farliga ämnen i kläder, däribland Kinolin, säger Erik Gravenfors.
"Vi är inte nöjda med gränsvärdet"
Kemikaliemyndighetens bedömningen är att de halter som uppmättes i kläderna kan medföra förhöjd risk för cancer, om man utsätts för ämnet varje dag och under många år. I samband med kartläggningen genomförde myndigheten också en egen undersökning av ämnets giftighet, som visade på att ämnet är farligt – även under EU:s nya gränsvärden.
– Vi är inte nöjda med gränsvärdet, säger Erik Gravenfors och berättar att Kemikalieinspektionen nu ska påtala det för EU:s kemikaliemyndighet ECHA.
Barn anses generellt vara särskilt utsatta för kemikalier i kläder då de får en högre exponering i förhållande till sin kroppsvikt. Men också då de tenderar att tugga och suga på sina kläder. Varorna som undersöktes var främst kläder för barn och vuxna men även hemtextilier så som plädar, mattor och lakan.
– Urvalet av de varor vi köpt in är inte representativt för marknaden, utan vi har genomgående försökt hitta avvikelser, säger Erik Gravenfors.
Det vill säga mindre kända märken, där det inte finns samma drivkrafter att vårda sitt rykte och vara rädd om sitt renommé. Men också billiga produkter.
"Akta dig för billigt"
De 35 plaggen som undersöktes var i sju olika typer av fibrer, alltifrån akryl och nylon till bomull och ull. Enligt Erik Gravenfors var den övergripande bilden att farliga kemikalier är mer sällsynta i naturfibrer än i syntetiskt material.
– En lärdom från tidigare tillsyn är också att lågpris brukar vara sämre än normalpris, det som är lite för billigt ska man generellt akta sig för, det går också igen vad gäller elektronik och andra varor, säger Erik Gravenfors.
62 farliga ämnen analyserades i textilvaror varav 13 ämnen förekom i mätbara halter, däribland Kinolin. Den översiktliga riskbedömningen indikerade att exponeringen för kinolin, 2,4,6-tritert-butylfenol och två dispersionsfärgämnen från textilvaror skulle kunna innebära en betänklig risk för negativa hälsoeffekter.
Läs mer: Förbjudna kemikalier i livsmedelsförpackningar, 22 januari 2021.
Läs mer: Utredare vill sänka gränsvärden för kemikalier: Varnar för ”cocktaileffekt”, 26 november 2020.