Världen har under de senaste åren drabbats av rekordhöga årsmedeltemperaturer, vilket riskerar att få allvarliga konsekvenser för djur och natur. I Sverige hotas bland annat vikaresälen i Bottenviken, enligt Världsnaturfonden.
2020 blev ett av de varmaste året i Sverige, enligt SMHI, med en årsmedeltemperatur på 7,5 grader. Läget är inte annorlunda i Europa och resten av världen, där de senaste åren har satt nya värmerekord.
De globala temperaturhöjningarna riskerar att leda till en omfattande förlust av biologisk mångfald och lyckas vi inte minska utsläppen av växthusgaser och bromsa den allvarliga utvecklingen kan en del arter försvinna för alltid. Nu varnar Värlsnaturfonden för att vikaresälen i Bottenviken kan komma att drabbas hårt när isarna smälter snabbare, rapporterar Ekot.
– Det är en kortare tid som isen ligger och för djur där uppe som är beroende av is, exempelvis vikaren, kan det här bli förödande eftersom de ligger på isen och föder sina ungar. Den svåra konsekvensen för vikaresälen i Bottenviken är att föda sina ungar på is om det inte finns någon is, hur ska de då klara sig, säger Inger Näslund, havsexpert hos Världsnaturfonden WWF, till Sveriges radio Ekot.
Läs mer:
2020 på väg att bli ett av de varmaste åren – trots kylande väderfenomen