Radar · Miljö

2020 på väg att bli ett av de varmaste åren – trots kylande väderfenomen

Death valley i Kalifornien, där temperaturer på över 54 grader uppmätts i år.

Den senaste femårsperioden är på väg att bli den varmaste någonsin och 2020 ett av de varmaste åren som uppmätts, enligt FN – trots att året präglas av det kylande väderfenomenet La Niña.

De återkommande väderfenomen La Niña och El Niño, som kyler respektive värmer jordens temperatur, sker nu mot bakgrund av klimatförändringarna.

– Alla naturliga väderfenomen sker ovanpå de av människan drivna klimatförändringarna, vilket förstärker det extrema vädret och påverkar vattencykeln, säger Petteri Taalas, generalsekreterare för World meteorological organization (WMO) i ett uttalande. 

Det bidrar nu till att även ett år som detta, som präglas av La Niña, blir varmare än tidigare år som präglats av El Niño.

Enligt WMO är det 90 procents sannolikhet att de tropiska havstemperaturerna förblir på ”La Niña nivåer” till slutet av året och en 55-procentig sannolikhet att det kommer att fortsätta till mars nästa år. 

Det här årets La Nina väderfenomen rankas som ”mellanstark till stark”. Fenomenet definieras av att temperaturen faller med 0,5 grader, under minst fem på varandra följande tremånadersperioder. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV