Föreställ dig städer som grönskar och blommar vilt. Offentliga trädgårdar och odlingar istället för gräsmattor och parkeringar. Grönområden som hänger samman med vidsträckta skogar långt bortom staden.
I den brittiska staden Nottingham är det ambitionen.
Till följd av pandemin har stadens planer på att bygga ut shoppingcentret Broadmarsh i Nottingham city skrotats. Vidare har den allmänna opinionen, bland annat genom namninsamlingar, tryckt på för att ersätta betongen med grönska; ekologisk restaurering, vilda habitat och odlingar.
Nottinghams stadsrådgivare David Mellen menar att staden, som också satsar på att bli Storbritanniens första koldioxidneutrala city, vill hörsamma allmänhetens vilda påtryckningar. Och redan har organisationen Nottingham Wildlife Trust börjat skissa på en plan om att återskapa stadens ekologiska miljö, som i ett nästa steg ska länkas samman med Sherwood-skogen. Det är möjligt att Nottingham om bara några år har en helt igenom förvildad stadskärna.
Förvildning, eller rewilding som det kallas internationellt, är på frammarsch i flera länder. Det är egentligen ett samlingsbegrepp för en mängd metoder, som tidigare mest har associerats till införandet av stora betesdjur i skyddade naturvårdsområden eller återinförande av rovdjur i miljöer där de sedan länge utrotats. Men en i dag växande trend inom rewilding är alltså förvildning av tätorter och städer, som i Nottingham.
Enligt en studie som publicerades i Restoration Ecology tidigare i år kan förvildning av städer, urban rewilding, gynna klimatet, den biologiska mångfalden och folkhälsan. Och organisationen Rewilding Europe, som driver flera projekt över kontinenten, menar att förvildning av urbana miljöer aldrig varit så angeläget som nu.
Fördelarna med urban rewilding är många. Renare luft, vackrare miljöer och självförsörjning med viktiga grödor och örter är några. Klimatet och den biologiska mångfalden är andra. För att inte glömma de sociala och psykologiska aspekterna av lokal resiliens.
Det behöver inte heller kosta särskilt mycket. Nottingham Wildlife Trust visar snarare på att en genomtänkt förvildning av staden kan minska offentliga utgifter, och det inte minst för folkhälsan och sjukvården vars utmaningar ofta kopplas till förstörda ekosystem och människans alienation från just naturen.
Tänk om svenska städer kunde inspireras av städer som Nottingham. Tänk om också vi ställde krav på ekologisk restaurering och förvildning av våra städer. Tänk om skogsträdgårdar och odlingar fick bli ett naturligt inslag i varje urban miljö, i varje svensk tätort. Hur skulle dina egna kvarter kunna utvecklas och växa fram?
Förvildning är ett konkret och realistiskt sätt att påverka vår livsmiljö, men också en effektiv metod för att minska våra ekologiska avtryck. Det kan också, vilket Nottingham räknar på, skapa helt nya, gröna och meningsfulla jobb.
I naturen hänger allting samman. Det är en av ekologins grundläggande regler, och det blir allt mer uppenbart att vi inte kan fortsätta sätta det vilda på undantag. Inte ens i städer. Framför allt inte i städer, som sen begynnelsen utvecklats genom exploatering av rurala miljöer.
Om vi med god livskvalitet vill överleva och vända den pågående katastrofen, med artutrotning och klimatkriser, psykisk ohälsa och pandemier, måste alla delar av våra samhällen bli en integrerad del av den vilda världen.
Därför hör rewilding hemma i alla agendor. Lokala som regionala, nationella som globala.
Den internationella plattformen The Nature of Cities tvärvetenskapliga dialoger om det urbana samhällets möjliga framtid.
Regeringens budgetproposition för 2021 är allt annat än grön och långsiktig.