Nyfödda kultingar som ligger i avföring, djur som lämnats med öppna sår, döda kroppar som börjat brytas ned längs korridorerna och kannibalism. Det visar smygtagna bilder och filmer från Europas största grisuppfödningsindustri.
Med en population på över 30 miljoner individer har den spanska grisuppfödningsindustrin etablerat sig som den största producenten av levande grisar inom EU. Tyskland har hittills varit det land som står för den största grisslakten i EU, men Spanien väntas i år ta över även där. Bara under 2019 slaktades 53 miljoner grisar i landet.
För att ta reda på vad som sker innanför dörrarna i EU:s största grisuppfödningsindustri har den spanska fotojournalisten Aitor Garmendia under täckmantel lyckats ta sig in på 32 grisfarmar i Spanien mellan 2019 och 2020.
Chockerande bilder
Filmer och bilder från besöken på farmarna i Aragón, Castilla-La Mancha och Castilla y León, som nu har publicerats i Tras los muros, Garmendias personliga fotoprojekt som syftar till att dokumentera speciesism, visar förskräckliga förhållanden från den spanska grisindustrin.
Bland annat syns allvarligt skadade grisar på eller tätt intill varandra i trånga utrymmen, döda kultingar som kastats på marken, kroppar som börjat förruttna och kannibalism.
Flera grisar på farmarna lider enligt Garmendia av allvarliga hälsoproblem som exempelvis rörelsehinder samt infekterade och i vissa fall nekrotiska sår (lokal vävnadsdöd). Några av de sjuka djuren hade separerats från de övriga och fick lida till döds.
Tras los muros-teamet upptäckte också att en del döda djur lämnades kvar liggandes i månader. Vid upprepade besök på några av farmarna såg man att djuren inte hade plockats bort. Bilder från en gård visar att en död gris ligger kvar på samma plats efter tre månader. Under besöken observerades även kannibalism, ruttnande kroppar och benrester.
– Vad vi har funnit är resultatet av det strukturella våldet mot djuren, det vill säga det industriella, programmerade och systematiska utnyttjande som fungerar med hjälp av statliga förvaltningar, säger Aitor Garmendia till Syre.
Han är inte förvånad över resultatet och berättar att målet med undersökningen var att dokumentera och visa exploaterade djurs liv inom djuruppfödningsindustrin. En verklighet som han menar ofta hemlighålls.
– Mitt arbete består i att dokumentera exploateringen av djur och det är en verklighet som jag tänker på varje dag och som formar mitt arbete. Det gör ont, men samtidigt motiverar det mig.
Bryter mot EU-lag
Enligt organisationen Eurogroup for animals, som fått titta på bilderna i efterhand, kan behandlingen av grisarna på farmarna bryta mot EU:s lagstiftning.
”Dessa bilder vittnar om en enorm mängd lidande som bör förebyggas eller mildras, enligt EU:s lagstiftning, praxis för god djurhållning samt sunt förnuft”, säger Elena Nalon, senior veterinär rådgivare för produktionsdjur på organisationen, i ett uttalande till The Guardian.
Elena Nalon berättar vidare att alla grisarna som ses på filmen från Tras los muros är svansdockade, vilket innebär att hela eller delar av grisens svans amputeras för att grisarna inte ska bita varandra. Detta är dock något som är förbjudet att tillämpa rutinmässigt enligt EU-lagstiftningen, då det orsakar akut trauma och smärta.
"Syftar till att skada sektorn"
Enligt handelsorganisationen Interproc, som representerar den spanska grissektorn, är bilderna och filmerna från gårdarna ”isolerade händelser” som inte är representativa för den spanska grisuppfödningsindustrin.
”De olagliga angreppen på spanska gårdar syftar enbart till att skada sektorn med hjälp av bilder som är tagna ur sitt sammanhang och som inte motsvarar verkligheten på de över 80 000 grisgårdarna som finns i vårt land”, säger organisationen till The Guardian.
"Rädd för att människor ska välja sida"
Den spanska grisindustrin har under de senaste åren fått miljontals euro i stöd. Mer än 5 miljoner euro utlovades för en kampanj som godkändes av EU-kommissionen 2019. Kampanjen syftade till att ta itu med ”kontroverser om hållbarheten hos griskött och djurens välbefinnande”.
Enligt Aitor Garmendia utgör just kampanjer som innehåller desinformation om djuruppfödnings- och slaktindustrin, ett av de största hindren för att förebygga och förhindra lidande för djuren.
– Djuruppfödningsindustrin kan inte tillåtas hindra rätten till tillgång på information genom att sätta stopp för journalister och djurskyddsorganisationer att inhämta information. Om de verkligen respekterar lagen, vad är då problemet? Branschen är rädd för att människor ska välja sida, säger han.
Men han uppmanar också till individuell aktion.
– Å andra sidan skulle de som är oroliga för den skada som orsakas djuren uppmanas att ompröva sina kostvanor. Hittills vet vi att vi kan leva hälsosamt utan att konsumera animaliska produkter, säger Aitor Garmendia.
Du kan ta del av hela undersökningen på engelska här: Factory. The industrial exploitation of pigs.
Läs mer:
EU-pengar till forskning för bättre bedövning av grisar
Ny bedövningsmetod ska minska grisars lidande
Plågsam bedövning av grisar kan få ett stopp – men räcker det?