En 18-årig pojke åtalades tidigare i år för ett stort antal brott mot en kaninfarmsägare och hennes anhöriga. Nu har rättegången startat i Falu tingsrätt.
Syre har tidigare skrivit om den unge djurrättsaktivisten som enligt stämningsansökan stod anklagad för 30 brott med koppling till kaninfarmen, bland annat olaga hot och intrång. Vid tidpunkten för brotten var han bara 16–17 år. Enligt TT har åtalspunkterna nu kokakts ned till 22 stycken och rättegången har startat i Falu tingsrätt.
Det som nu är föremål för tingsrättsförhandlingar började i juli 2018 och ska ha fortsatt till november 2019.
Det ska ha förekommit telefonsamtal, messengermeddelanden och mail som av målsäganden upplevdes som hänsynslösa, kränkande och hotfulla, och delning av en hotfull video på Youtube.
Några axplock ur stämningsansökan:
”Mellan den 17 och 21 december 2018 … först i en grupp på Facebook och därefter på Youyube, lagt upp en video där det sjungs en sång att målsägandens gård ska brännas ned och att målsäganden ska känna sig rädd”.
”Mellan den 1 och 4 februari 2019 … ringt ett flertal telefonsamtal i vilka det bland annat sagts att de är på väg samt att de ska röra till saker så att hon inte kände igen sig när hon vaknade…”
”Den 22 november 2019 … skickat e-postmeddelande till målsäganden med innebörden att hon och henne närstående kan komma att skadas/utsättas för våld …”
Förnekade brott
När Syre intervjuade den unge mannen i somras, sa han att han förnekade brott, men kände till en hel del om kaninfarmen.
Han sa att gården var väldigt aktiv i sociala medier och därför gjorde sig synlig.
– Fotografier på styckade djur varvades med foton där gårdsägaren ”älskade” sina djur. Ägaren tog bort alla kritiska kommentarer, fast de i många fall var seriösa försök att inleda diskussion.
– Hur mycket man än säger sig bry sig om djuren så är det bara struntprat om man ändå i slutänden ska skära halsen av dem.
Syftet med påtryckningarna var att få gården att stänga ner, vilket också verkar ha lyckats.
16 procent drabbade
Enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet genomfört tillsammans med Kungliga tekniska högskolan uppger 16 procent av Sveriges djurbönder att de någon gång drabbats för brott utförda av djurrättsaktivister.
– De här företagen är speciella, eftersom man inte bara arbetar på gården. Den är också deras hem. Det gör att den här gruppen upplever angreppen som mycket allvarliga, säger Peter Lundqvist, projektledare för undersökningen och professor i arbetsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet till TT.
Läs också i Syre: Djurbönder förföljs av aktivister,
18-åring åtalad för 30 brott mot kaninfarm: ”All animalieproduktion är skyldig” (artikel från den 29.6 2020)