Eritreaner på flykt, som har svårt att skaffa pass i hemlandet, kan i framtiden lättare få uppehållstillstånd i Sverige. Ett dna-test kan räcka för att fastställa identiteten.
Det står klart sedan Migrationsöverdomstolen på måndagen upphävt ett beslut i underrätten, där en familj nekats uppehållstillstånd med hänvisning till att de inte kunde styrka sin identitet. En eritreanska med fyra barn som flytt till Etiopen bör beviljas uppehållstillstånd i Sverige, fastlår överdomstolen, trots att de inte kunnat skaffa pass.
Ett undantag från passkravet kan göras i detta fall, resonerar Migrationsöverdomstolen. För att komma i fråga för eritreanskt pass måste kvinnan exempelvis betala en tvåprocentig skatt till eritreanska staten, en skatt som ifrågasatts av bland annat FN.
Passen kan familjen dessutom inte skaffa i Etiopen, som saknar eritreansk beskickning. Kvinnan och barnen måste i så fall ta sig till exempelvis Sudan, en farlig resa för många.
Enligt Meron Estefanos, svensk-eritreansk människorättsaktivist och journalist, berörs många familjer i Sverige av domen.
–Ja, det är väldigt många, framför allt familjer som flytt till just Etiopen och där mannen redan finns i Sverige. Man ska komma ihåg att Eritrea och Etiopen befinner sig i krig, säger hon.
Maken till den eritreanska fyrabarnsmamman befinner sig i Sverige. Han beviljades permanent rätt att stanna redan 2014, och kvinnans och barnens ansökan om uppehållstillstånd grundades på äktenskapet.
Migrationsöverdomstolen uppdrar nu åt Migrationsverket att göra en dna-utredning för att fastställa kvinnans och barnens identitet. Sedan ska frågan om uppehållstillstånd handläggas på nytt.