Radar · Nyheter

Ny dom kan ge eritreaner rätt att stanna

Fredrik Sandberg/TT | Ett dna-test kan ge en eritreanska och hennes fyra barn uppehållstillstånd i Sverige.

Eritreaner på flykt, som har svårt att skaffa pass i hemlandet, kan i framtiden lättare få uppehållstillstånd i Sverige. Ett dna-test kan räcka för att fastställa identiteten.

Det står klart sedan Migrationsöverdomstolen på måndagen upphävt ett beslut i underrätten, där en familj nekats uppehållstillstånd med hänvisning till att de inte kunde styrka sin identitet. En eritreanska med fyra barn som flytt till Etiopen bör beviljas uppehållstillstånd i Sverige, fastlår överdomstolen, trots att de inte kunnat skaffa pass.

Ett undantag från passkravet kan göras i detta fall, resonerar Migrationsöverdomstolen. För att komma i fråga för eritreanskt pass måste kvinnan exempelvis betala en tvåprocentig skatt till eritreanska staten, en skatt som ifrågasatts av bland annat FN.

Passen kan familjen dessutom inte skaffa i Etiopen, som saknar eritreansk beskickning. Kvinnan och barnen måste i så fall ta sig till exempelvis Sudan, en farlig resa för många.

Enligt Meron Estefanos, svensk-eritreansk människorättsaktivist och journalist, berörs många familjer i Sverige av domen.

–Ja, det är väldigt många, framför allt familjer som flytt till just Etiopen och där mannen redan finns i Sverige. Man ska komma ihåg att Eritrea och Etiopen befinner sig i krig, säger hon.

Maken till den eritreanska fyrabarnsmamman befinner sig i Sverige. Han beviljades permanent rätt att stanna redan 2014, och kvinnans och barnens ansökan om uppehållstillstånd grundades på äktenskapet.

Migrationsöverdomstolen uppdrar nu åt Migrationsverket att göra en dna-utredning för att fastställa kvinnans och barnens identitet. Sedan ska frågan om uppehållstillstånd handläggas på nytt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV