Aktivistgruppen Ocean rebellion protesterar nu mot Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) förslag på utsläppsminskningar. Ett förslag den nya aktionsgruppen dömer ut som ett brott mot Parisavtalet.
Ett vikingaskepp gjort av plastskräp brändes upp utanför IMO:s huvudkontor i London på söndagskvällen.
”En vikingabegravning av IMO:s klimatambition”, skrev gruppen Ocean rebellion på Twitter.
Protesterna väntas fortsätta under veckan av gruppen som är en avknoppning på den medialt mer kända aktivistgruppen Extinction rebellion.
Orsaken till protesterna är det förslag som nu diskuteras av IMO:s miljöskyddskommitté. Ett förslag som endast marginellt kommer att påverka utsläppen från den växande sjöfartsindustrin, enligt ansedda International Council on clean transportation.
Ocean rebellion kräver att IMO:s medlemsländer blockerar förslaget.
”Vi kräver att regeringar och IMO slopar det nuvarande förslaget och återvänder till förhandlingsbordet för att arbeta fram ett nytt förslag som kan vända utsläppen neråt, omedelbart, då kan vi skydda vår framtid”, skriver Ocean rebellion på Twitter.
Möter motstånd från ö-nationer
Att föra den internationella sjöfarten i fas med Parisavtalet, skulle motsvara att stänga ned 90 kolkraftverk det närmsta årtiondet, skriver gruppen vidare. I dag räknas sektorn som världens sjätte största utsläppare av växthusgaser – och industrin växer så det knakar.
Även representanter för en rad ö-nationer har sågat förslaget och krävt att det avvisas.
– Vi uppmanar alla länder som skrivit på Tony de Brum deklarationen att avvisa det här förslaget som är otillräckligt för att nå IMO:s klimatmål, sa Albon Ishoda, ambassadör för Marshall öarna, inför mötet.
Tony de Brum var en deklaration som sjösattes av Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron 2017, för att föra sjöfartens utsläpp i linje med Parisavtalet. Men inför årets möte har Emmanuel Macron anklagas för att ha gjort en u-sväng i klimatarbetet, då landet stöder det förslag som nu sågats för att inte leva upp till Parisavtalet.
Sverige tänker inte blockera
Även Sverige är ett av länderna som skrev på Tony de Brum deklarationen men har inte heller några planer på att blockera det förslag som nu ligger på bordet. Det berättade Andrea Ahlberg, en av Sveriges förhandlare, i en artikel Syre publicerade under måndagen.
– Just nu är det en kompromiss och det är betydligt bättre än vad som fanns i den andra vågskålen. Förhandlingarna har varit svåra och coronaepidemin har inte gjort det lättare, många länder befinner sig i ett ekonomiskt utsatt läge, sa hon.
Läs mer: Förslag för att klara sjötrafikens klimatmål möter skarp kritik