Radar · Politik

Miljöpartiet vill att polska kvinnor ska kunna göra abort i Sverige

Demonstranter i Warszawa protesterar mot en väntad skärpning av landets abortlagar.

”Solidariteten med Polens kvinnor måste visas i handling”. Det menar Miljöpartiet i Skåne. Och vill nu ge de polska kvinnorna säkra och subventionerade aborter i Skåne.

Miljöpartiet i Skåne vill låta polska kvinnor göra abort i Skåne för samma avgift som skånska kvinnor betalar. Vilket de menar skulle göra att polska kvinnor kan få säkra aborter till överkomliga priser.

– Vi i Sverige måste agera och stå upp för de polska kvinnorna. Polackerna ska veta att de inte står ensamma i den här kampen. Även polska kvinnor ska ha rätten till sin egen kropp, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Miljöpartiets skåneavdelningen vill att Region Skåne inleder en dialog med regeringen för att polska kvinnor genom statlig finansiering ska kunna erbjudas subventionerade aborter i Sverige.

Vi i Sverige måste agera och stå upp för de polska kvinnorna. Polackerna ska veta att de inte står ensamma i den här kampen. Även polska kvinnor ska ha rätten till sin egen kropp" – Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Föreslaget från Miljöpartiet är en reaktion mot den polska regeringens planer på att skärpa abortlagstiftning ytterligare i landet. Ett förslag som möts massiv motstånd och fått hundratusentals polacker att gå ut och demonstrerat för kvinnans rätt till sin egen kropp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV