Radar · Politik

Miljöpartiet vill att polska kvinnor ska kunna göra abort i Sverige

Demonstranter i Warszawa protesterar mot en väntad skärpning av landets abortlagar.

”Solidariteten med Polens kvinnor måste visas i handling”. Det menar Miljöpartiet i Skåne. Och vill nu ge de polska kvinnorna säkra och subventionerade aborter i Skåne.

Miljöpartiet i Skåne vill låta polska kvinnor göra abort i Skåne för samma avgift som skånska kvinnor betalar. Vilket de menar skulle göra att polska kvinnor kan få säkra aborter till överkomliga priser.

– Vi i Sverige måste agera och stå upp för de polska kvinnorna. Polackerna ska veta att de inte står ensamma i den här kampen. Även polska kvinnor ska ha rätten till sin egen kropp, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Miljöpartiets skåneavdelningen vill att Region Skåne inleder en dialog med regeringen för att polska kvinnor genom statlig finansiering ska kunna erbjudas subventionerade aborter i Sverige.

Vi i Sverige måste agera och stå upp för de polska kvinnorna. Polackerna ska veta att de inte står ensamma i den här kampen. Även polska kvinnor ska ha rätten till sin egen kropp" – Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Föreslaget från Miljöpartiet är en reaktion mot den polska regeringens planer på att skärpa abortlagstiftning ytterligare i landet. Ett förslag som möts massiv motstånd och fått hundratusentals polacker att gå ut och demonstrerat för kvinnans rätt till sin egen kropp.