Kinas besked att landet ska bli koldioxidneutralt till 2060 överraskade världen. Men hur det ska gå till är fortfarande höljt i dunkel. I dagarna väntas de första detaljerna släppas.
Kina släpper ut nästan en tredjedel av världens koldioxid, det vill säga ungefär lika mycket som Indien, EU och USA tillsamans. Men hade fram till den 22 september i år inte avviserat hur eller när landet ska bli klimatneutralt.
Därför tog det forskare och analytiker världen på sängen, när nyheten kom under ett högnivåmöte i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling.
– Vi siktar mot att nå vår utsläppspeak till 2030 och nå koldioxidneutralitet till före 2060, sa Kinas ledare Xi Jinping via en videolänk.
– Det var en överraskning för de allra flesta och en jätteviktig signal, det viktigaste som hänt inom klimatpolitiken det här året tillsammans med EU:s konkreta planer i European green deal, kommenterade Björn-Ola Linnér, klimatpolitisk forskare och professor vid Linköpings universitet till Syre.
"Finns ingen tid att slösa"
Samtidigt kvarstod en rad frågetecken. Förnybar energi är förvisso på stark frammarsch i landet. Men med kolossala utsläpp och flera stora kolkraftverk planerade, var det många som ifrågasatte uppriktigheten i landets åtagande. En del av frågetecknen väntas rätas ut när nu Kinas centralkommitté samlas, för att besluta om landets kommande femårsplan.
– Underförstått (under Kinas plenum) är att det inte finns någon tid att slösa om Kina ska uppnå klimatneutralitet till 2060, sa Kevin Lo, chef för David C. Lam institutet, för öst-väst studier i Hong Kong, som studerar Kinas miljöpolicy till nyhetsbyrån Reuters.
"En grund kommer att ha skapats"
Tidningen Global Times, som har nära band till den kinesiska staten skriver att en mängd förslag nu ses över av kommunistiska partiets centralkommitté, när de 200 partitopparna möts i en officiell sammankomst, ett så kallad plenum. Några detaljer har ännu inte avslöjats men policydokument väntas släppas i samband med att mötet avslutas på torsdag.
– När den femte plenumsessionen släpper sammandrag av policydokumenten tror jag att en grund kommer att ha skapats för att nå målet om koldioxidneutralitet, säger Zon Ji, chef för Energy foundation China, en organisation som bevakar hållbar utveckling till Global Times.
– Den 14:e femårsplanen täcker en åttondel av de 40 år som är innan deadline 2060, så en bra start kommer att ha förankrats.
Läs mer: Expert: Kinas utspel viktigast i klimatpolitiken det här året, Syre 1 oktober