Det icke-vinstdrivande assistentbolaget Gil har dragit igång en kampanj där deras följare har listat fördomar om funktionsnedsatta. Fördomarna har sedan tryckts på toapapper så att man kan torka sig i rumpan med dem. “Skit ska skit ha”, säger vd Anders Westgerd.
När Göteborgskooperativet för independent living (Gil) ville göra en kreativ kampanj för att uppmärksamma de många stereotyper och fördomar som finns kring personer med funktionsnedsättning, hamnade blicken på toapapper.
– Att utsättas för fördomar är kanske det som förenar oss med funktionsnedsättning allra mest. Vi fick nog för längesen och nu har vi hittat ett sätt att översätta uttrycket “skit ska skit ha” till handling, säger Anders Westgerd, vd på Gil, i ett pressmeddelande.
Toapper med tryck
Han har låtit sig inspireras av hur folk hamstrade toapapper under coronakrisen vilket gjorde att butikshyllorna gapade tomma runt om i världen.
Gil kallar kampanjen för ”Cripple Crap Wipes”. Toapappret med de tryckta fördomarna kommer i kartonger med olika skämtsamma texter om hur man bäst förstör fördomar. De har även gjort en musikvideo på temat med Anders Westgerd i huvudrollen, där han med köttklubba, strykjärn och dokumentförstörare till sin hjälp försöker krossa dem till varje pris.
– Videon skildrar en ensam mans kamp mot fördomar. Budskap som “är ointelligent”, “har ingen humor” och “kan inte ligga” förföljer honom. Det finns tusen sätt att krossa fördomar på. Vi uppmanar folk att vara kreativa när de gör det, säger Anders Westgerd.
Han hoppas att fler gör som i videon och ger sig på fördomar på alla tänkbara sätt.
Independent living-rörelsen
Gil startades 1989 efter filosofin i Independent living-rörelsen och utgår från att den som har en funktionsnedsättning själv vet bäst hur den vill leva sitt liv. Föreningen var med och drev på tillsammans med flera andra organisationer för assistansreformen på 1990-talet. I dag har Gil drygt 260 assistansberättigade och omkring 2 000 anställda personliga assistenter.
Även kampanjen med toarullarna ligger i linje Independent living-rörelsens värdegrund och målet är att få full delaktighet för människor med funktionsnedsättning. Där är fördomar ett hinder på vägen.
– Medan ett trappsteg är en slags otillgänglighet som många kan förstå är den “mjuka tillgängligheten” ibland svårare att komma åt. Den handlar om att man avstår från saker för att slippa sura miner, man blir inte aktuell för jobb eller ses helt enkelt inte som kompismaterial. Det skapas ett ofrivilligt utanförskap vi vill sätta stopp för, säger Anders Westgerd.
Gil har genomfört andra socialpolitiska kampanjer som CP-dockan, CP-ölet, CP-trucken, CP-fria zoner, Said by retards och Normaldemokraterna.