Radar · Integritet

Nu kan du spola dina fördomar om funktionsnedsatta

Anders Westgerd är vd för Gil och tycker att fördomar inte är mer värt än skitpapper.

Det icke-vinstdrivande assistentbolaget Gil har dragit igång en kampanj där deras följare har listat fördomar om funktionsnedsatta. Fördomarna har sedan tryckts på toapapper så att man kan torka sig i rumpan med dem. “Skit ska skit ha”, säger vd Anders Westgerd.

När Göteborgskooperativet för independent living (Gil) ville göra en kreativ kampanj för att uppmärksamma de många stereotyper och fördomar som finns kring personer med funktionsnedsättning, hamnade blicken på toapapper.

– Att utsättas för fördomar är kanske det som förenar oss med funktionsnedsättning allra mest. Vi fick nog för längesen och nu har vi hittat ett sätt att översätta uttrycket “skit ska skit ha” till handling, säger Anders Westgerd, vd på Gil, i ett pressmeddelande.

Toapper med tryck

Han har låtit sig inspireras av hur folk hamstrade toapapper under coronakrisen vilket gjorde att butikshyllorna gapade tomma runt om i världen.

Det designade toapappret går att köpa på några få platser, bland annat Fotografiska i Stockholm och Röhsska i Göteborg
Det designade toapappret går att köpa på några få platser, bland annat Fotografiska i Stockholm och Röhsska i Göteborg. Foto: Gil

Gil kallar kampanjen för ”Cripple Crap Wipes”. Toapappret med de tryckta fördomarna kommer i kartonger med olika skämtsamma texter om hur man bäst förstör fördomar. De har även gjort en musikvideo på temat med Anders Westgerd i huvudrollen, där han med köttklubba, strykjärn och dokumentförstörare till sin hjälp försöker krossa dem till varje pris.

I musikvideon försöker Anders Westgerd att förstöra toapappret på olika sätt för att inspirera andra att göra samma sak med fördomar om funktionsnedsättningar
I musikvideon försöker Anders Westgerd att förstöra toapappret på olika sätt för att inspirera andra att göra samma sak med fördomar om funktionsnedsättningar.

– Videon skildrar en ensam mans kamp mot fördomar. Budskap som “är ointelligent”, “har ingen humor” och “kan inte ligga” förföljer honom. Det finns tusen sätt att krossa fördomar på. Vi uppmanar folk att vara kreativa när de gör det, säger Anders Westgerd. 
 
Han hoppas att fler gör som i videon och ger sig på fördomar på alla tänkbara sätt.

Independent living-rörelsen

Gil startades 1989 efter filosofin i Independent living-rörelsen och utgår från att den som har en funktionsnedsättning själv vet bäst hur den vill leva sitt liv. Föreningen var med och drev på tillsammans med flera andra organisationer för assistansreformen på 1990-talet. I dag har Gil drygt 260 assistansberättigade och omkring 2 000 anställda personliga assistenter. 
 
Även kampanjen med toarullarna ligger i linje Independent living-rörelsens värdegrund och målet är att få full delaktighet för människor med funktionsnedsättning. Där är fördomar ett hinder på vägen. 
 
– Medan ett trappsteg är en slags otillgänglighet som många kan förstå är den “mjuka tillgängligheten” ibland svårare att komma åt. Den handlar om att man avstår från saker för att slippa sura miner, man blir inte aktuell för jobb eller ses helt enkelt inte som kompismaterial. Det skapas ett ofrivilligt utanförskap vi vill sätta stopp för, säger Anders Westgerd.

Gil har genomfört andra socialpolitiska kampanjer som CP-dockan, CP-ölet, CP-trucken, CP-fria zoner, Said by retards och Normaldemokraterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV