De politiska partierna i Wales behöver diskutera basinkomst inför lokalvalen i maj. Det anser ombudsmannen för framtida generationer, Sophie Howe. Hon förespråkar också arbetstidsförkortning, och har tagit initiativ till en ny studie om dessa frågor.
Wales är ensamma i världen om att ha en ombudsman för framtida generationer. Tjänsten infördes 2016 och har som uppgift att se till att politikerna ser till de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut.
Nu förespråkar Sophie Howe, som sitter på posten, att alla politiska partier utforskar frågan om basinkomst inför valet till den walesiska nationalförsamlingen i maj.
– Till er som är kritiska till idén, som nu är en del av liberaldemokraternas partipolitik, skulle jag säga att vi är skyldiga mänskligheten att ta den på allvar, säger hon i ett pressmeddelande som har skickats till Syre.
12 veckors studie ska utreda basinkomst
Hon har också gett i uppdrag till tankesmedjan Autonomy att under 12 veckor utreda hur arbetstidsförkortning och basinkomst skulle samverka för att på lång sikt gynna befolkningen och deras hälsa. Rapporten väntas bli klar i december och under tiden kommer Autonomy samarbeta med anställda, ekonomer och ledande experter.
Har drivit frågan om basinkomst tidigare
Redan i mars tog hennes rapport Future generation report upp att Wales borde genomföra en pilotstudie där basinkomst och en arbetsvecka på fyra dagar skulle testas. Men i och med coronapandemin har dessa frågor blivit än mer aktuella för att förhindra fattigdom och massarbetslöshet, anser Sophie Howe.
– Covid skyndar på behovet av djärva och modiga lösningar som prioriterar välbefinnande, säger hon i pressmeddelandet.
Tidigare har Sophie Howe också drivit att den walesiska nationalförsamlingen borde överväga basinkomst för personer i kreativa yrken, vilket Syre skrev om i augusti.
Läs även Corona öppnade världens ögon för ”basinkomst” (Syre 15/9-2020)