Radar · Integritet

Jämställdhet i svenska bolagsstyrelser backar

Enligt Amanda Lundeteg, vd för Allbright, ökar för första gången antalet företag som inte har någon kvinna i sina styrelser sedan mätningarna inleddes.

Jämställdheten i svenska bolagsstyrelser går inte framåt, enligt Allbright. För första gången sedan stiftelsen påbörjade mätningarna syns en ökning av antalet företag som inte har någon kvinna i sina styrelser.

Andelen styrelser utan kvinnor har ökat från 20 till 21 procent. I Allbrights rapport, Pandemin backar bandet, skriver vd:n Amanda Lundeteg att i kristider faller arbetet för jämställdhet och mångfald i glömska, i bästa fall läggs det på hyllan.

”Den röda listan över bolag som helt saknar kvinnor i ledningen växer. Listan över jämställda bolag står omvänt still. Ingen bransch når längre upp till spannet för jämn könsfördelning. På vd-posterna och i styrelserna råder stillestånd, för tredje året i rad står andelen styrelsekvinnor och stampar på 34 procent. Slutsatsen: Ägarna i svenska bolag ser inte jämställdhet som en avgörande faktor för framgång.”

Vid Allbright första mätning 2012 var 39 procent av landets börsnoterade företag utan någon kvinna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV