Radar · Integritet

Jämställdhet i svenska bolagsstyrelser backar

Enligt Amanda Lundeteg, vd för Allbright, ökar för första gången antalet företag som inte har någon kvinna i sina styrelser sedan mätningarna inleddes.

Jämställdheten i svenska bolagsstyrelser går inte framåt, enligt Allbright. För första gången sedan stiftelsen påbörjade mätningarna syns en ökning av antalet företag som inte har någon kvinna i sina styrelser.

Andelen styrelser utan kvinnor har ökat från 20 till 21 procent. I Allbrights rapport, Pandemin backar bandet, skriver vd:n Amanda Lundeteg att i kristider faller arbetet för jämställdhet och mångfald i glömska, i bästa fall läggs det på hyllan.

”Den röda listan över bolag som helt saknar kvinnor i ledningen växer. Listan över jämställda bolag står omvänt still. Ingen bransch når längre upp till spannet för jämn könsfördelning. På vd-posterna och i styrelserna råder stillestånd, för tredje året i rad står andelen styrelsekvinnor och stampar på 34 procent. Slutsatsen: Ägarna i svenska bolag ser inte jämställdhet som en avgörande faktor för framgång.”

Vid Allbright första mätning 2012 var 39 procent av landets börsnoterade företag utan någon kvinna.