Startsida - Nyheter

Energi · I blickfånget

Hon låter inte maten tysta mun

"Eftersom jag är en entreprenör är allting möjligt – det handlar om att ringa x antal telefonsamtal", säger Olga Grönvall Lund, som vill förändra hur världen producerar och äter mat.

Vägen till att förändra världen går genom magen, tror Olga Grönvall Lund, som med den opinionsbildande folkrörelsen Reformaten vill lyfta mat och klimat till toppolitikers agenda: ”Hela grejen att lägga ansvaret på individen – sluta med det!”

Hösten 2019 tillbringar Olga Grönvall Lund intill sin pappas sjuksäng, efter att han drabbats av cancer. Hon konstaterar snart att nio av veckans 14 måltider serverade av sjukhuset består av rött eller processat kött. Något som förutom att det är bland det sämsta som går att äta ur ett klimatperspektiv även kopplats samman med cancer.

– Jag gick till personalen och frågade ”vafan är det ni serverar?” Jag skickade mail till sjukhusledningen och fick komma på möte. De sa att ”det är gamla patienter som bara äter det, och det är gamla system, så vi kan inte göra nåt”.

Ett svar som inte accepterades av Olga.

– Eftersom jag är en entreprenör är allting möjligt – det handlar om att ringa x antal telefonsamtal.

Pappan fick specialkost, som undantag eftersom han var så sjuk.

– Ska man behöva vara döende för att inte behöva äta cancerframkallande mat? Och alla andra på sjukhuset, som inte har en galen dotter?

Fram till pandemin slog till i mars drev Olga ett cateringföretag, och har länge arbetat med mat och miljö på olika sätt. En ”privilegierad bakgrund” säger hon själv.

– Jag har jobbat med ministrar och creddiga reklambolag. Där vill alla vara hälsosamma och bryr sig om planeten. Det här var som att kliva ur en drömbubbla. Jag slogs av hur verkligheten såg ut. Det var som att nån satte mig i ett isbad och tryckte ner mig under ytan.

Olga begav sig ut på en löptur, för att kunna tänka.

– Då dök plötsligt hela idén om Reformaten upp i huvudet.

Under Reformatens ”akutkonferens” på utestället Trädgården samlades politiker, kockar, lantbrukare, klimatpsykologer och forskare för att prata om mat och klimat. Foto: Sofia Ahnborg

Akutkonferens och folkbildning

Hon bollade med sin bror. Kontaktade kompisen Marika Berglind Ekman, som snabbt hakade på den inte så anspråkslösa förslaget att förändra världen genom mat. De kontaktade skolor. Talade i Almedalen. Den fredagmorgon Syre ringer upp Olga har hon redan hunnit medverka i SVT:s morgonsoffa, dagen efter Reformaten höll en ”Akutkonferens” under parollen ”Låt inte maten tysta mun”.

Från utestället Trädgårdens lilla scen, under gårdagen, beskrev vännen och medgrundaren Marika Berglind Ekman Olga som ”den största motorn jag nånsin har träffat. Hon kan få saker att hända. Hon kan prata med Kungen i morgon om hon vill.”

Under konferensen samlades politiker, kockar, lantbrukare, klimatpsykologer, forskare och artister för att prata om mat och klimat.

– Alla har rensat sina kalendrar och ställt upp på nolltid. På inga pengar och bara ren passion. Alla vill vara med igen, det var den sjukaste stämningen ever. Jag tänker att det här har saknats, säger Olga.

Reformaten ska vila på flera ben, fortsätter hon.

– Först trodde vi att det bara var en folkrörelse. ”Bara”… ja, du hör ju att jag har lämnat jorden för längesen. I mitt huvud pratar jag med Boris Johnsson nu.

Förutom folkrörelse och folkbildningskampanj ska Reformaten bli en spindeln i nätet-organisation som fungerar som en brygga mellan olika aktörer i branschen, politiker, forskare och folket, tänker grundaren. Och en återkommande konferensserie. Och ett sorts aktivitetshus, med utbildningscenter, en sorts hemkunskapssal, en mötesplats, ett kafé, och kanske odlingar utanför – i Rålambshovsparken, om Olga får som hon vill.

– Det är inte ett bara ett hus vi vill öppna, utan ett format vi vill skapa, och sprida till andra städer och länder. Vi har inte tid att uppfinna hjulet igen.

På Reformatens Trädgården-event serverades 95 procent växtbaserad mat, men även ost, från en liten producent. ”Ordet vegan är ett av de farligaste vi har skapat, för det stänger ute massa människor”, tror Olga Grönvall Lund. Foto: Kegen Lorentzon

Flytta fokus från individen

Läget är akut, och borde toppa politikers agendor, säger hon.

– För varje sekund som går produceras och konsumeras oändliga ton mat som gör dåligt både för hälsan och miljön. Jag fattar inte varför det inte är på varje löpsedel. Varför är det ingen coronaoro kring det här? Pandemin är såklart jättehemsk, men den kommer antagligen också från dålig djurhållning.

Vad svarar du själv på frågan, varför prioriteras inte frågan politiskt?

– Alla säger att politiker ska agera. Men hur ska de kunna agera om det inte finns folkligt stöd? Och hur ska folket kunna reagera om de inte vet att det finns ett problem?

Mat och klimat förekommer visserligen i samhällsdebatten, men fokus ligger ofta på hur enskilda konsumenter ska äta klimatsmart. Helt fel, enligt Olga.

– Hela grejen att lägga ansvaret på individen… sluta med det! Hur kan man lägga det på konsumentmaktsnivå? När vi har ett system som inte ger tillgång till bra mat? Att köpa från små producenter är till exempel skitsvårt och tidskrävande.

I stället vill hon angripa strukturer, som lagar och regler.

– Hur kan vi till exempel reglera att folk inte får dansa på vissa krogar medan man får importera kött från Amazonas. Hur sjukt är inte det?

"Ordet vegan stänger ute"

Hur skulle då den miljö- och hälsoanpassade tallriken se ut, om Olga får bestämma? Menyn som serverades på Reformatens akutkonferens var 95 procent växtbaserad, men innehöll även ost och viltkött, från små, lokala producenter.

– Jag tror att om man väljer små mängder, småskaligt och med jättebra kvalité så gynnar det hälsan och klimatet. Det är det industriella som är problemet. Rent personligen tror jag att djurhållning behövs, men Reformaten kommer ha ett vetenskapligt råd som kollar på det.

I en jättestor vetenskaplig studie från 2018 konstaterades att växtbaserad mat är det bästa för klimatet.

– Eat-Lancet-studien (en annan vetenskaplig studie, från 2019, som tog hänsyn både till hälsa och planetära gränser, reds. anm.) säger inte att alla ska bli veganer, utan att det är hur mycket vi konsumerar som är problemet. Jag tror det skulle vara jättebra om alla åt 95 procent veganskt. Men ordet vegan är ett av de farligaste vi har skapat, för det stänger ute massa människor. Jag tror vi måste öppna upp i stället för att smutskasta och sätta massa labels. Vi tror lösningen är att inkludera alla.

Olga ser det som sin skyldighet mot de yngre generationerna att lyfta frågan, men understryker att hon inte sitter inne på lösningarna.

–  Jag har inte tusen högskolepoäng, men jag känner fett med bra folk som vill göra roliga saker. Vi säger som de unga: lyssna på forskarna. Vi är inga professorer, men vi är hell of a doers.

Läs även: Syre förklarar: Bästa maten för planeten (artikel från september 2020).

Fakta Olga Grönvall Lund

Ålder: 29 år
Bor: Stockholm
Aktuell med: Startar den opinionsbildande folkrörelsen Reformaten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV