En av världens få anläggningar för infångning och lagring av koldioxid, Petra nova i Texas, lägger ner efter bara tre år i drift. Anläggningen hade stora tekniska problem, och stod stilla en tredjedel av tiden, skriver den granskande organisationen Energy and policy institute.
Att fånga in och lagra koldioxid, CCS, ses ofta som en nödvändig väg att gå för att kunna nå klimatmålen, i Sverige såväl som globalt. Tekniken testas just nu i liten skala, till exempel vid Preems raffinaderi i Lysekil. Men få storskaliga anläggningar är i drift i världen, och nu har en av de första, vid kolkraftverket Petra nova i Texas fått stänga ner, bara tre år efter start.
Bolaget har uppgivit det låga oljepriset som orsak till att anläggningen inte är lönsam. Den infångade koldioxiden pressades nämligen ner i oljefält i syfte att öka graden av utvinning ur fältet, så kallad enhanced oil recovery.
Men det har även visat sig att anläggningen utöver dålig ekonomi led av stora tekniska problem, skriver Sveriges natur. Så stora att den stod still en tredjedel av tiden.
Enligt Energy policy institute tog anläggningen bara hand om sju procent av koldioxiden under tiden den var i drift. USA:s regering har däremot hävdat att Petra nova fångade in 90 procent av växthusgasen.
Om CCS-anläggningen, som var USA:s enda, kommer att starta upp igen ifall oljepriserna stiger är ännu oklart.
Läs även: Koldioxidinfångning testas i Lysekil (artikel från maj 2020) och Stockholm fångar in koldioxid på prov (artikel från december 2019).