Glyfosat är världens vanligaste ogräsgift, vars farlighet för människan är omstridd. Giftet följer med in i människokroppen – men minskar kraftigt efter bara sex dagar på en ekologisk diet, visar en liten amerikansk studie.
Fyra familjer i olika delar av USA fick genom urinprov mäta hur mycket av ämnet glyfosat de hade i kroppen, före och efter en sex dagar lång diet på enbart ekologisk mat.
Testerna före den ändrade kosten visade att alla 16 deltagare – sju vuxna och nio barn – hade ett antal bekämpningsmedel i kroppen.
– För mig var det en överraskning att barnen har så mycket gift i kroppen, givet deras unga ålder, och jag är förstås orolig för hur det kommer att påverka dem i framtiden, säger tvåbarnspappan Rafael som bor i Oakland i Kalifornien i en film på organisationen Friends of the earths hemsida.
När familjerna fick lämna urinprov igen efter sex dagar visade det sig att nivåerna av bekämpningsmedel hade sjunkit med i genomsnitt 70 procent.
– Resultatet blev verkligen en väckarklocka. Om vi kan få värdena att sjunka så här mycket på sex dagar blir man ju nyfiken på vad som händer om vi gör det här under ett år, säger tvåbarnsmamman Tara som bor i Baltimore, Maryland, i samma film.
Nivåerna hos barnen var högre än hos de vuxna, något som forskarna i studien benämner som viktig kunskap, eftersom barn är mer känsliga än vuxna.
Är glyfosat farligt?
Men är det egentligen farligt med lite glyfosat i kroppen? Hälsomyndigheter och experter världen över är inte överens. Världshälsoorganisationen WHO och International agency for research on cancer (IARC) klassar glyfosat som ”misstänkt cancerframkallande”, till skillnad från den Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA).
Glyfosat har även kopplats till fosterskador, skador i nervsystemet och njurproblem.
Sverige har i dag hårdare regler kring glyfosat än många andra EU-länder. Ämnet är tillåtet, men endast före och efter skörd. Livsmedelsverket gör bedömningen att de halter av ämnet som finns i vår mat är så låga att de inte medför några hälsorisker.
Miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen anser att försiktighetsprincipen bör råda, och vill se ett totalförbud mot glyfosat.
Inom EU förs en diskussion om att förbjuda ämnet, något som Tyskland, Österrike och Luxemburg redan fattat beslut om. 1,3 miljoner EU-medborgare skrev 2017 på ett upprop om att glyfosat borde förbjudas inom unionen.
Just nu pågår en utvärdering av nya vetenskapliga studier inom området, inför ett eventuellt nytt godkännande för att tillåta glyfosat inom EU. Nuvarande tillstånd löper ut 2022. Under den förra utvärderingen presenterades olika syn på huvuvida glyfosat ger upphov till cancer eller inte, men bedömningen då blev att det inte är cancerframkallande.
Tusentals fick cancer
Samtidigt har tusentals människor som varit i kontakt med ogräsmedlet nyligen stämt tillverkaren Bayer efter att ha drabbats av cancer – och fått ersättning. 2019 fick kemikaliejätten efter ett domstolsbeslut betala 87 miljoner dollar i skadestånd till ett par som fick cancer efter exponering av bekämpningsmedlet Roundup, som innehåller glyfosat.
Och i juni i år uppgav Bayer att de förlikat stämningsansökningar med tre fjärdedelar av 125 000 personer som stämt eller planerat att stämma företaget för att de drabbats av lymfcancer. Summan som betalas ut är enligt Bayer mellan 8,8 och 9,6 miljarder dollar, plus 1,25 miljarder som öronmärks för framtida stämningar.
Läs mer: Bayer planerar massförlikning i Roundup-stämningar (artikel från maj 2020) och Riskbedömningen av kemikalier otillräcklig (artikel från februari 2020).
Dödar växter och skadar djur
Glyfosat är ett ämne som finns i bekämpningsmedel (pesticider), alltså en kemikalie som är avsedd för att döda eller på annat sätt stoppa tillväxt av ogräs, svampar eller mikroorganismer.
Medlet är direkt giftigt för vattenlevande organismer, och kan skada insekter, till exempel finns studier som visar påverkan på bins korttidsminne, navigering och inlärningsförmåga.
Varje år säljs mellan 600 och 700 ton av glyfosat i Sverige.
Livsmedelsverket analyserar rester av bekämpningsmedel i föda, både odlad i Sverige och importerad, och de bedömer att rester av glyfosat som hittas inte utgör någon risk för hälsan. Den EU-gemensamma nivån för ”tolerabelt dagligt intag” ligger på 0,5 mg/kg kroppsvikt per dag.
Källa: SLU, Naturskyddsföreningen och Livsmedelsverket