Migrationsfrågan spräcker S-MP-regeringen, men Stefan Löfven sitter kvar som statsminister. Det tror statsvetarna Jonas Hinnfors och Jenny Madestam.
Brunkolsförsäljning, motorvägsbygge och stängda gränser. Kriserna har kommit och gått sedan röda och gröna ministrar slog sig ner runt samma bord i Rosenbad för första gången 2014. Men kanske är relationen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu sämre än någonsin och precis som 2015, förra gången MP på allvar övervägde att lämna regeringen, handlar det om migrationspolitiken.
Det förslag som migrationskommittén nu lagt på regeringens bord innebär att den restriktiva politiken ska bli permanent – och i vissa avseenden stramas åt ytterligare, vilket Syre berättat om tidigare. Nu ska förslagen ut på remiss och sedan klubbas, menar migrationsminister Morgan Johansson (S) som rent av säger sig vara beredd att runda de miljöpartistiska ministrarna genom att istället låta S-ledamöterna i riksdagen driva igenom lagen. Otänkbart, säger miljöpartisterna och kräver förhandlingar.
"Kostar mer än det smakar"
Hittills har lösningen på de svåraste konflikterna varit att Socialdemokraterna fått som de velat. Men just det skulle kunna tala för att slutet närmar sig för den rödgröna regeringen.
– Bilden av att MP hela tiden måste vika sig blir successivt allt mer problematisk för partiledningen, säger Jonas Hinnfors, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Samma bedömning gör hans kollega Jenny Madestam, universitetslektor på Södertörns högskola. Hon tror att S-ledningen rent av hoppas på att miljöpartisterna lämnar regeringen.
– Jag tror att Socialdemokraterna ser att det kostar mer än det smakar. Det finns oenighet i många frågor och man har också olika partikulturer, säger hon.
Att regeringen spricker måste inte nödvändigtvis vara så dramatiskt som det låter. Migrationsförslaget kommer till riksdagens bord först våren 2021 och troligen ställs allt på sin spets först då. Då är det bara ett drygt år till valet och enligt Jenny Madestam otänkbart med ett extraval. Att Stefan Lövfen skulle fällas i riksdagen och att nya talmansrundor skulle sluta med att Ulf Kristersson blir statsminister tror hon inte heller på. Inte ens moderatledaren själv skulle önska det, tror hon.
– Det finns mycket att förlora på att ta över så nära inpå valet. Att som oppositionsledare kunna peka på den försvagade regeringen som inte lyckades att hålla ihop är däremot ett guldläge, säger Jenny Madestam.
Januariavtalet kan överleva
Också Jonas Hinnfors lutar åt att det mesta kommer tuffa på som förut, även om MP-minstrarna lämnar ifrån sig passerkorten till regeringskansliet. Kanske kommer Miljöpartiet ändå hålla fast vid januariavtalet och inta samma roll som Centerpartiet och Liberalerna. Därmed skulle man kunna slå vakt om de punkter man gillar i avtalet, som höghastighetståg, men samtidigt vara friare i opinionsbildningen.
– Miljöpartiet skulle få överväga hur man skulle se på januariavtalet. Det finns punkter som man inte gillar, men man håller M, KD och SD borta från makten, säger Jonas Hinnfors.
Till skillnad från Madestam utesluter han inte att en regeringskris slutar med att Ulf Kristersson tar över som statsminister. Det måste i så fall accepteras av det centerparti som fjärmat sig allt mer från Moderaterna sedan januariavtalet. Och det kan ske först om C-ledningen kan säga att man provat allt annat, menar Hinnfors.
– Möjligen skulle de då kunna lägga ner rösterna i statsministeromröstningen och förbehålla sig rätten att rösta som man vill framöver, säger han.
Vänsterpartiet kan fälla avgörandet
Om MP lämnar regeringen innebär det inte automatiskt att det blir en ny statsministeromröstning. Om så ändå sker finns det enligt Jonas Hinnfors en nyckelspelare som inte ska glömmas bort: Vänsterpartiet. Nooshi Dadgostar, som då sannolikt tagit över som partiledare, kan få en svår fråga i knät. När Stefan Löfven släpptes fram av vänsterpartisterna var det med ett hot om att fälla regeringen ifall anställningsskyddet försvagas och friare hyressättning införs. Vad som sker med de frågorna, kan bli avgörande.
– Partiet har våndats hela tiden över att man släppt fram den här regeringen, säger Jonas Hinnfors.
Inte heller ett extraval anser Jonas Hinnfors vara en helt osannolikt utgång. Under coronakrisen har Socialdemokraterna kravlat sig upp till 30 procent i opinionsmätningarna. Om det håller i sig kan lösningen te sig mer lockande än vanligt för statsministern, tror Jonas Hinnfors.
– Osvuret är bäst, säger han.