Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Skyddad skog inte boven bakom insektsangrepp

Granbarkborren kan hjälpa till att öka den biologiska mångfalden i skyddad skog, påpekar SLU.

Skyddad skog orsakar inte angrepp av granbarkborrar. Det slår SLU fast i en studie och slår därmed hål på en uppfattning som florerat i debatten om skogen.

Angrepp av granbarkborrar kan ta död på ett stort antal träd och är därför något som många skogsägare oroar sig för. I debatten har skyddad skog ibland fått en del av skulden för problemet, men det avfärdar nu Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Granbarkborren sprids främst i lite äldre grandominerad skog som träd riskerar att bli angripna. Men en mycket liten del av den sortens skog är skyddad, konstaterar SLU. I Götaland handlar det om två procent, i södra Norrland om runt sex procent. Den stora majoriteten granbarkborrar finns därmed i den brukade skogen.

Enskilda skogsägare kan däremot drabbas om de har granskog i direkt anslutning till skyddad skog som är hårt angripen av granbarborre. Risken minskar dock snabbt med avståndet till ett sådant område, skriver SLU i ett pressmeddelande.

SLU lyfter också fram att granbarkborren kan bidra till biologisk mångfald i skyddade områden. Mer än 140 arter spindlar och insekter drar nytta av de gångsystem som uppstår i de angripna träden. När enskilda träd dör och det blir luckor i skogen gynnas också växter och djur som trivs där solen lyser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV