Radar · Miljö

Skyddad skog inte boven bakom insektsangrepp

Granbarkborren kan hjälpa till att öka den biologiska mångfalden i skyddad skog, påpekar SLU.

Skyddad skog orsakar inte angrepp av granbarkborrar. Det slår SLU fast i en studie och slår därmed hål på en uppfattning som florerat i debatten om skogen.

Angrepp av granbarkborrar kan ta död på ett stort antal träd och är därför något som många skogsägare oroar sig för. I debatten har skyddad skog ibland fått en del av skulden för problemet, men det avfärdar nu Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Granbarkborren sprids främst i lite äldre grandominerad skog som träd riskerar att bli angripna. Men en mycket liten del av den sortens skog är skyddad, konstaterar SLU. I Götaland handlar det om två procent, i södra Norrland om runt sex procent. Den stora majoriteten granbarkborrar finns därmed i den brukade skogen.

Enskilda skogsägare kan däremot drabbas om de har granskog i direkt anslutning till skyddad skog som är hårt angripen av granbarborre. Risken minskar dock snabbt med avståndet till ett sådant område, skriver SLU i ett pressmeddelande.

SLU lyfter också fram att granbarkborren kan bidra till biologisk mångfald i skyddade områden. Mer än 140 arter spindlar och insekter drar nytta av de gångsystem som uppstår i de angripna träden. När enskilda träd dör och det blir luckor i skogen gynnas också växter och djur som trivs där solen lyser.