Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Stängda utreseläger snart verklighet i Grekland

Moria på Lesbos den 28 januari – här lever över 20 000 flyktingar, de allra flesta i tält.

Den grekiska regeringen ska snabba på planerna på nya, stängda center för flyktingar på öarna. Beskedet kommer efter ökade spänningar och sammandrabbningar mellan lokala fascister och flyktingar. Lägren har redan mött hård kritik från människorättsorganisationer.

Råttor, vildhundar, berg av sopor och få toaletter är några av de problem som dagligen gör vardagen extra svår för de flyktingar som lever i tältläger på grekiska öar som Lesbos, Chios, Kos och Samos.

På måndagen sa den grekiska regeringen att de ska snabba på de befintliga planerna att bygga nya, stängda utreseläger på Lesbos, Chios och Samos, rapporterar Ekathimerini. De planerar att köpa mark på de tre öarna för att kunna bygga de nya, stängda lägren som ska fungera som fängelser under asylprocessen och i praktiken kommer vara utreseläger. Läger planeras även på statligt ägd mark på öarna Kos och Leros.

Som Syre rapporterat om protesterade upp emot 2000 flyktingar på Lesbos förra veckan, mot striktare asylpolitik och inhumana levnadsförhållanden. Polisen mötte demonstranterna med tårgas. Även barn träffades av gasen.

– Regeringen har beslutat att stänga dagens anarkistiska läger och skapa kontrollerade, stängda läger, sa regeringens talesperson Stelios Petsas i ett uttalande.

Den nya förordningen som presenterades av ministerrådet under måndagen ger regeringen rätt att köpa upp mark och ta över nödvändiga fastigheter för att kunna hantera den pågående krisen. Det anses nödvändigt för att inte äventyra den allmänna ordningen och är av allmänintresse, skriver Keep Talking Greece. 

Tidningen skriver att inga lokala myndigheter eller markägare ännu har reagerat på regeringens planer. Marken på Lesbos där ett stängt läger ska byggas tillhör i dag kommunen. Totalt 20 000 människor ska få plats i de nya läger som planeras vara i bruk till sommaren. 200 personer i veckan ska deporteras, enligt den grekiska migrationsministern Notis Mitarakis.

UNHCR säger samtidigt till Ekathimerini att minst 20 000 människor bör evakueras till fastlandet de kommande veckorna eller månaderna.

Hotade av fascister

Människor som flytt krig, förföljelse och konflikt protesterar mot de allt värre levnadsförhållanden på Lesbos, där 21 000 flyktingar lever i ett läger avsett för 3100 personer. Sammandrabbningar ledde förra veckan till att polis mötte demonstranter med tårgas. Några av de som träffades var barn. De tusentals människorna som är fast på öarna väntar i månader eller år på att deras asylansökningar ska behandlas. Det faktum att allt fler får avslag på grund av skärpt migrationspolitik har ökat på konflikterna.

Frivilligarbetare, personal på icke-statliga organisationer och flyktingar har de senaste veckorna sökts upp av och hotats av lokala fascister. En del av dem uppges av flera medier ha koppling till Gyllene gryning.

Enligt The Guardian greps sju personer under fredagen i byn Moria, utanför lägret Moria, uppe på en bergstopp. De var utrustade med träklubbor och misstänks vara med i ett gäng kopplat till fascistiska Gyllene gryning.

Läs mer: Nej till nödläge trots ökade spänningar på Lesbos (artikel från 6 februari 2020).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV