Radar · Migration

Nej till nödläge trots ökade spänningar på Lesbos

I tisdags var det den andra dagen i rad av protester på Lesbos.

Den grekiska regeringen säger nej till att utlysa nödläge på ön Lesbos, där omkring 40 000 flyktingar och migranter lever under fruktansvärda förhållanden. Under veckan har spänningar mellan flyktingar och lokalbor ökat i och med stora protester.

Flyktingar som är fast på Lesbos protesterade mot de levnadsförhållanden de är fast under för andra dagen i rad under tisdagen. Sedan ankomsterna ökade i somras har fler och fler fastnat i redan överfulla läger. Som mest var 42 000 människor fast på öarna, varav hälften bara på Lesbos.

Anledningen till de uppblossade protesterna är de striktare asylreglerna som den konservativa regeringen infört. Regeringen har även sagt att de ska stänga de nuvarande lägren, något som människorättsgrupper har krävt i flera år. Men eftersom den grekiska regeringen sagt att lägren ska ersättas av ännu mer stängda läger, som kallas för utreseläger eftersom fler flyktingar ska lämna Grekland, har beskedet möts av protester. Antalet flyktingar som fått avslag har också ökat i och med åtstramningarna.

– De (flyktingarna) ser att regelverket har blivit striktare och och att allt fler har fått avslag, och de är rädda för att de ska skickas tillbaka till Turkiet, säger Marios Kaleas, chef på Lesbos asylkontor, till tidningen Ekathimerini.

Inte optimistisk

Spänningar mellan lokalbor och flyktingar ökar också i och med trångboddheten, de undermåliga levnadsförhållandena och protesterna. Efter att 2000 afghanska asylsökare marscherat från lägret i Moria till öns huvudort Mytilini sammandrabbade de med kravallpolis som använde tårgas för att skingra demonstranterna, däribland barn, rapporterar The Telegraph.

Som svar på oroligheterna gick bybor i Moria under tisdagen till generalsekretariatet i Mytilini och krävde att lägret Moria ska stängas, fler patrullbåtar utanför öns kust och striktare övervakning av icke-statliga organisationer som arbetar med asylsökande. Men inte nog med det: lokalbor och högerextrema grupper på Lesbos har sökt efter flyktingar och frivilligarbetare för att trakassera och attackera dem, enligt Latitude adjustment podcast. Sent på tisdagen anordnades en antifascistisk march som svar på dessa attacker, en film från motdemonstrationen kan ses här.

Trots de allt större motsättningarna på Lesbos, och flera andra öar, har den grekiska regeringen avslagit den regionala guvernören Kostas Moutzouris krav på att nödläge ska utlysas på Lesbos. Moutzouris är inte heller positiv till regeringens förslag på att ersätta nuvarande läger med stängda utreseläger. Det finns just nu 21 000–22 000 flyktingar på Lesbos. Det läger som enligt regeringen ska byggas på Lesbos kommer inrymma 5 000–10 000 individer.

– Jag är inte optimistisk. Siffrorna går inte ihop, säger Kostas Moutzouris till Ekathimerini.

Organisationer som syndabockar

Greklands högerregering har i veckan också gjort utspel där de utmålat icke-statliga organisationer som syndabockar för flyktingkrisen, rapporterar Keep talking Greece. Hårdare krav mot organisationer som hjälper flyktingar har samtidigt återinförts. Alla icke-statliga organisationer måste sammanställa register över sina medlemmar och anställda, enligt den anställda myndigheten, skriver Ekathimerini. 

Organisationerna anklagades också för att samarbeta med smugglare – något som känns igen från Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvinis retorik och är en del av en större trend där hjälparbetare kriminaliseras runt om i Europa.