EU-länderna vill att giftiga kemikalier regleras, så länge det inte drabbar den inhemska industrin. Det visar en ny granskning från Göteborgs universitet.
Giftiga ämnen finns i vår vardag. Under en granskning från Kemikalieinspektionen i november i fjol hittades bly, som kan skada nervsystemet och cancerframkallande sexvärt krom i mobilskal av läder. Och i en granskning från i somras hittades den hormonstörande ftalaten DEHP i en barbiedocka.
För att skydda miljö och hälsa finns inom EU en lista över kemikalier som klassas som särskilt farliga, den så kallade kandidatlistan. Ämnena kan vara cancerframkallande, skada arvsmassan eller fortplantningsförmågan, och/eller vara giftiga och långlivade.
De särskilt farliga ämnena regleras extra starkt inom EU:s kemikalielagstiftning, REACH. Vilka ämnen som ska ingå i gruppen föreslås av medlemsländerna. Nu visar en ny undersökning från Göteborgs universitet att länderna undviker att arbeta för skärpt lagstiftning kring ämnen som spelar stor ekonomisk roll för landets industri – oavsett om ämnena kan skada människors hälsa.
Dels föreslår länderna inte dessa kemikalier till kandidatlistan med farliga ämnen, och dels ger de inte stöd till andras förslag i de fall kemikalien produceras i det egna landet, visar studien. Tendensen visade sig extra tydlig i Sverige, Österrike, Norge, Belgien och Danmark.
Ett undantag från viljan att skydda den inhemska industrin gällde cancerframkallande ämnen. Där vägde hälsoaspekten tyngre än ekonomin, konstaterar den nya studien.
Kemiindustrin i Sverige består av omkring 500 företag inom bland annat raffinaderier, plaster och läkemedelstillverkning. Sektorn står för en femtedel av landets industriproduktion.
Läs mer: Utredare vill sänka gränsvärden för kemikalier: Varnar för ”cocktaileffekt” (artikel från november 2019), Få kemikaliekoll med ny app (artikel från december 2019) och Växthus läcker bidödande miljögift (artikel från maj 2019).
Särskilt farliga ämnen
Ämnen som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön kallas särskilt farliga ämnen, SVHC-ämnen (substances of very high concern).
Det är ämnen som:
är cancerframkallande
skadar arvsmassan
stör fortplantningsförmågan
är långlivade, bioackumulerande och toxiska
är mycket långlivade och mycket bioackumulerande
har andra särskilt farliga egenskaper som anses vara lika allvarliga som de ovan, till exempel hormonstörande egenskaper.
Om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av ett ämne som finns på listan över SVHC-ämnen ska du som är leverantör av varan lämna information så att mottagaren kan använda varan på ett säkert sätt.
Exempel på ett särskilt farligt ämne som nyligen hittats i för stora halter i lädervaror som mobilskal, handskar och klockarmband är sexvärt krom, som kan orsaka allergi, är farligt för miljön och kan också ge upphov till cancer.
En lista över SVHC-ämnena, som kallas kandidatlistan, finns här.
Källa: Kemikalieinspektionen och Europeiska kemikaliemyndigheten