Radar · Nyheter

Farliga kemikalier upptäckta i leksaker

Huvudet till dockan som såldes i Malmö innehöll 44 procent av den hormonstörande ftalaten DEHP.

Leksaker med höga halter av hormonstörande ftalater upptäcktes nyligen av miljöinspektörer i Malmö. Trots att kemikalierna är förbjudna – är fynden inte sällsynta.

Den som säljer en plastprodukt ska också kunna svara på om den innehåller kemikalier i otillåtna halter. Det kunde inte butiksägaren i Malmö. Vid en analys visade sig en barbiedockas huvud innehålla över fyrtio procent av ftalaten DEHP, ett hormonstörande ämne som högst får förekomma i halter av 0,1 procent i leksaker.

– För oss är det väldigt allvarligt då det är produkter till barn som är särskilt känsliga, så det vill vi få bort så fort som möjligt, säger Arvin Ghasemi som är miljöinspektör i Malmö.

Tillsynen är en del av en större kampanj som Kemikalieinspektionen leder där ett sjuttiotal kommunen deltar och där alla gör fem stickprover. I Malmö visade sig två av dem ha för höga halter av hormonstörande ftalater. Detta är inget ovanligt enligt Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen och den som samordnar tillsynen.

– Vi gör sådana fynd ibland, ofta i lågprisbutiker, säger hon till Syre.

Kan vara brott

Leverantörer kan enkelt beställa leksaker med otillåtna halter av kemikalier där tillverkningen ännu är laglig. Något som kan vara ett brott.

– Vi kommer också att be en åklagare titta på om det funnits uppsåt eller om importen skett oaktsamt, då kan det bli åtal för miljöbrott, säger Frida Ramström.

Myndigheterna har ingen möjlighet att kontrollera allt som importeras, därför bygger lagstiftningen på den så kallade informationsplikten. Om en kund frågar ska butiksägaren inom 45 dagar kunna svara på om varan innehåller några kemikalier på EU:s kandidatlista. En lista med runt 200 ämnen som är lagliga att använda inom vissa halter men som visat sig ha hälsoskadliga egenskaper. Flera av de så kallade ftalater.

– Det är inget vi vill ha omkring oss, de skadar fortplantningsförmågan och ger fosterskador. Därför finns den här informationsplikten men tyvärr är det få som känner till den, säger Arvin Ghasemi. 

Att ämnena på EU:s kandidatlista ändå är lagliga förklarar Frida Ramström med att flera är på väg att förbjudas – men inte hunnit bli det.

– Det tar lång tid att förbjuda ett ämne, därför har man tagit fram listan i väntan på att ämnen regleras, så att kunder åtminstone har möjlighet att få reda på om dessa ämnen finns.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV