Energi · Mat med Jenny

Jenny listar årets veganhändelser

Årets gröda: Lupinbönan
Årets vinnare i Vinnovas innovationstävling skänker framtidshopp. Mat framställd av svenskodlade och proteinrika lupinbönor ska bli intressant att följa. Och app app app, inte äta blomsterlupiner! De är giftiga.

Årets färdigprodukt: Vegme
2015 kom Oumph! och erövrade Sverige. 2016 var Vegmes år. Tuggiga och rökiga produkter som först smög sig ut på restauranger och sedan lanserades i City Gross alla butiker.

Alpros Go on blev en succé.

Årets vegomejeri: Alpro Go on En god, vegansk kvarg har saknats på den svenska marknaden, så när Alpro lanserade sin Go on blev det en succé. Ett givet mellanmål när man står i butiken och det knorrar.

Årets restaurang: Växthuset
Restaurang Växthuset i Stockholm bestämde sig för att bara köra veganskt. Underbart, för vegansk fine dining växer inte på träd. Även om vegetabilier ofta växer just på träd.

Årets kafé: Kafékedjorna
2016 var året då de stora kafékedjorna fick eld i baken. Barista, Starbucks, Waynes Coffee och slutligen även Espresso House lanserade veganska wraps, sallader, fika och annat gott.

Bubs valde att ta bort gelatin och tillsatsen karmin från sitt godis.

Årets godsak: Bubs
Bubs valde att ta bort gelatin och tillsatsen karmin (som är gjord på krossade löss) från sina skumgodisar och vips blev Bubs hela Vegansveriges favoritlördagsgodis.

Årets butik: Happy vegan
En ny vegansk butik har sett dagens ljus. I Göteborg ligger Happy vegan som gör allt för att göra sina hungriga kunder lyckliga. Både vardagsmat och udda varor kan inhandlas här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV