Energi · Mat med Jenny

Jenny listar årets veganhändelser

Årets gröda: Lupinbönan
Årets vinnare i Vinnovas innovationstävling skänker framtidshopp. Mat framställd av svenskodlade och proteinrika lupinbönor ska bli intressant att följa. Och app app app, inte äta blomsterlupiner! De är giftiga.

Årets färdigprodukt: Vegme
2015 kom Oumph! och erövrade Sverige. 2016 var Vegmes år. Tuggiga och rökiga produkter som först smög sig ut på restauranger och sedan lanserades i City Gross alla butiker.

Alpros Go on blev en succé.

Årets vegomejeri: Alpro Go on En god, vegansk kvarg har saknats på den svenska marknaden, så när Alpro lanserade sin Go on blev det en succé. Ett givet mellanmål när man står i butiken och det knorrar.

Årets restaurang: Växthuset
Restaurang Växthuset i Stockholm bestämde sig för att bara köra veganskt. Underbart, för vegansk fine dining växer inte på träd. Även om vegetabilier ofta växer just på träd.

Årets kafé: Kafékedjorna
2016 var året då de stora kafékedjorna fick eld i baken. Barista, Starbucks, Waynes Coffee och slutligen även Espresso House lanserade veganska wraps, sallader, fika och annat gott.

Bubs valde att ta bort gelatin och tillsatsen karmin från sitt godis.

Årets godsak: Bubs
Bubs valde att ta bort gelatin och tillsatsen karmin (som är gjord på krossade löss) från sina skumgodisar och vips blev Bubs hela Vegansveriges favoritlördagsgodis.

Årets butik: Happy vegan
En ny vegansk butik har sett dagens ljus. I Göteborg ligger Happy vegan som gör allt för att göra sina hungriga kunder lyckliga. Både vardagsmat och udda varor kan inhandlas här.