Prenumerera

Logga in

Radar · Migration

Deportationerna till Afghanistan fortsätter trots stora protester

Protester utanför förvaret i Åstorp 2017.

Imorgon utvisar Sverige och Frontex återigen ett fyrtiotal afghaner från Arlanda. På 77 orter runt om i Sverige demonstrerade igår civilsamhället: tvångsutvisningarna till Afghanistan måste upphöra. Trots det sitter både kristna, homosexuella och minderåriga kvar i Migrationsverkets förvar runt om i landet.

Trots omfattande protester i helgen, när 77 orter runt om i Sverige protesterade mot utvisningar till Afghanistan på den tillfälliga asyllagens fyraårsdag, är ännu en stor deportation planerad imorgon. För snart två veckor sedan deporterades 30 personer från Sverige. 55 namn fanns då med på gränspolisens lista – 25 personer fick alltså tillfälligt stanna i Sverige. Sist hämtade Frontex-flygplanet som lyfte från Arlanda upp ytterligare 15 personer vid en mellanlandning i Österrike.

I förvaret i Gävle sitter fortfarande både Yahya Aliyar från nätverket Ung i Sverige och åldersuppskrivna Ahmad, som Syre berättat om tidigare. Ahmads namn var med på gränspolisens lista förra gången, men i sista stund visade det sig att han inte skulle med på planet till Kabul. Han blev därmed kvar på förvaret i Gävle. Där får de gå ut en timme om dagen.

Yahya Aliyar å andra sidan, väntar på att hans fall ska prövas igen. Under tiden sitter han instängd. Myndigheterna är oroliga för att han ska avvika. Så han väntar, och väntar. Kampanjer för att få honom fri pågår på sociala medier – men ännu har de inte haft någon effekt.

Ahmad har fått det sista, definitiva beskedet om utvisning. Hans namn är återigen med på listan. Han är 17 år, född 2002, och har nu två gånger fått information om att hans utvisning ska verkställas. I förra veckan fick Ahmad ett samtal med besked om att han ska köras direkt från förvaret i Gävle till Arlanda. Han är den enda från förvaret i Gävle som ska deporteras imorgon.

Men när han ska hämtas vet han inte. Att sitta instängd i förvaret gör honom stressad. Då kan han nästan lika gärna leva i Afghanistan.

– Jag blir galen av att vara här, säger Ahmad, som varit på förvaret i Gävle i flera veckor nu.

Ahmad har en kompis i Kabul som deporterades från Sverige för två år sedan. De har varit i kontakt med varandra, men vad som kommer hända när han går av planet vet han inte.

Välinformerade politiker

Trots rapporter och forskning som visar på psykisk ohälsa, självmord och rättsosäkerhet gällande Migrationsverkets processer fortsätter utvisningarna till Afghanistan. Inte minst de medicinska åldersbedömningarna har kritiserats hårt. I förra veckan svarade Migrationsverket på en del av den kritik som riktats mot myndigheten och de fortsatta deportationerna genom att säga att: ”Konflikten i Afghanistan har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna.”

Dagens ETC berättar idag om en 22-årig kvinna som ska utvisas till Afghanistan, trots att hennes bror, mamma och yngre systrar fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Om de ska skicka mig dit så kan de hellre skicka mitt lik, säger hon till Dagens ETC.

Samtidigt menar aktivister och civilsamhälle att politikerna är välinformerade. Det är inte brist på kunskap som är problemet, utan brist på vilja:

”Någon skriver att detta måste komma till politikernas kännedom … De vet redan. Vår regering är informerad så många gånger. Migrationspolitiska talespersoner och en massa andra politiker har hållits informerade”, skriver Elisabet Rundqvist i ett pressmeddelande under måndagen och fortsätter:

”Jag har kommit till slutsatsen att det finns en cynisk uträkning att trötta ut både ungdomarna och oss.”

I samband med morgondagens deportation kommer det vara protester utanför förvaret i Märsta. Se event och mer information här.

Elisabet Rundqvists inlägg finns att läsa i sin helhet här. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV