Radar · Miljö

Nederländerna sänker hastigheten för att minska utsläpp

Nederländerna planerar att sänka den högsta tillåtna hastigheten från 100 kilometer i timmen till 130 kilometer i timmen.

Från 2020 ska hastigheten på nederländska motorvägar sänkas från 130 till 100 kilometer i timmen. Ett sätt att kapa bilarnas utsläpp, rapporterar Deutsche Welle.

En rad ”färdas långsammare”-förslag presenteras nu världen över. Syre kunde i måndags rapportera om ett skarpt förslag från Frankrike om att sänka hastigheten för fraktfartyg, något som väsentligt kan minska båtarnas utsläpp av koldioxid, svart sot och de hälsofarliga gaserna kväve- och svaveloxid.

Nu meddelar Nederländernas premiärminister Mark Rutte att landet” tar ett väsentligt steg mot att handskas med de luftföroreningar som plågar landet”.

Den nya hastighetsbegränsningen på 100 kilometer i timmer som kommer gälla mellan sju på morgonen och sex på dagen, blir den lägsta i Europa.

Deutsche Welle rapporterar att mottagandet varit blandat. Medan miljöorganisationer hyllar det, kritiseras det hårt av föreningen för Nederländernas bilförsäljare, som anser att effekten blir minimal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV