Radar · Miljö

Nederländerna sänker hastigheten för att minska utsläpp

Nederländerna planerar att sänka den högsta tillåtna hastigheten från 100 kilometer i timmen till 130 kilometer i timmen.

Från 2020 ska hastigheten på nederländska motorvägar sänkas från 130 till 100 kilometer i timmen. Ett sätt att kapa bilarnas utsläpp, rapporterar Deutsche Welle.

En rad ”färdas långsammare”-förslag presenteras nu världen över. Syre kunde i måndags rapportera om ett skarpt förslag från Frankrike om att sänka hastigheten för fraktfartyg, något som väsentligt kan minska båtarnas utsläpp av koldioxid, svart sot och de hälsofarliga gaserna kväve- och svaveloxid.

Nu meddelar Nederländernas premiärminister Mark Rutte att landet” tar ett väsentligt steg mot att handskas med de luftföroreningar som plågar landet”.

Den nya hastighetsbegränsningen på 100 kilometer i timmer som kommer gälla mellan sju på morgonen och sex på dagen, blir den lägsta i Europa.

Deutsche Welle rapporterar att mottagandet varit blandat. Medan miljöorganisationer hyllar det, kritiseras det hårt av föreningen för Nederländernas bilförsäljare, som anser att effekten blir minimal.