De senaste två åren har EU gett den så kallade libyska kustbevakningen 90 miljoner euro för att stoppa och ta hand om flyktingar. Men det är svårt att övervaka hur pengarna används och hur kustbevakningen arbetar, visar en läckt rapport från EU som Euronews tagit del av.
Människorättsorganisationer menar att det som av EU kallas för den libyska kustbevakningen i själva verket är milisgrupper. Trots det fortsätter EU:s samarbete med Libyens kustbevakningen.
Via EU:s Operation Sophia, eller EUNAVFOR MED som är det militära namnet, utbildas och utrustas tjänstemän inom den libyska kustbevakningen. Men EU:s egen personal får inte gå i land i Libyen av säkerhetsskäl.
”Det är viktigt att understryka att all övervakning på land kommer att vara villkorad av förbättringen av den övergripande säkerhetssituationen i Libyen, som för tillfället inte tillåter någon EUNAVFOR MED-personal att komma in i landet,” står det enligt Euronews i den läckta rapporten.
Operation Sophias personal har möten med sina libyska kollegor med jämna mellanrum. Men de får varken stiga i land i Libyen, verka i libyska vatten eller gå ombord på den libyska kustbevakningens båtar. Sedan Operation Sophia startade 2015 har 355 libyska tjänstemän utbildats. Från EU:s sida framhålls samarbetet som lyckat:
”Det minskade migrantflödet i Medelhavet bevisar idag att modellen som beskrivits ovan har varit framgångsrik,” står det i EU-rapporten.
Människorättskränkningar
Information från människorättsorganisationer om att den libyska kustbevakningen kränker mänskliga rättigheter kommer konstant. Omfattande bevisning och berättelser från flyktingarna själva bekräftar påståendena. De icke-statliga organisationerna som räddar liv på Medelhavet vägrar konsekvent att lämna över människor till den libyska kustbevakningen, eftersom de inte anser Libyen vara en säker hamn.
Syre berättade tidigare i höstas om hur FN:s migrationsorganisation IOM av misstag samarbetade med en människosmugglare 2017. Mannen var vid tidpunkten chef för en del av just den så kallade libyska kustbevakningen.